Nyheter

BITO lanserar miljövänlig lagerlåda av solroskomposit

BITO Lagersystem har utvecklat en lagerlåda i ett nytt kompositmaterial med solrosfibrer. Det minskar utsläppen av växthusgaser och sparar energi vid tillverkningen, utan att tumma på kvaliteten.

Det nya materialet är en mix av polypropenplast och pulveriserad fiber från solrosens frökapsel (solrosgranulat). Det sistnämnda är en outnyttjad restprodukt från livsmedelsindustrin som nu kommer till användning. Blandningen ger en komposit som är både formbar och hållbar, egenskaper som lämpar sig väl för tillverkning av lagerlådor.

Lådan används för lagring och plockning av C-artiklar såsom skruvar och muttrar etc. Den är utrustad med plockfönster och designad för en snabb, flexibel och ergonomisk plockning. Det finns två storlekar, 4,1 respektive 5,7 liters volym, båda med en lastkapacitet på 15 kilo. Inför lanseringen har BITO genomfört flera tester ute hos kunder med goda resultat:

– Genom att tillsätta solrosgranulat i produktionsprocessen tar vi ett stort, innovativt steg mot en framtidsorienterad, miljömedveten och hållbar serie lagerlådor, säger Peter Kerth, produktionschef hos BITO.

Minskat koldioxidavtryck
Eftersom solrosens frökapslar är en naturlig restprodukt krävs varken extra näringsämnen eller odlingsmark. Genom att använda solroskomposit i tillverkningen sparar BITO 130 gram koldioxid per låda, jämfört med standardmodellen i ren plast. Dessutom är produktionstemperaturen lägre, vilket minskar energiförbrukningen.