Nyheter

En av tre engagerar sig i sin bostadsrättsförening

Hur engagerade är västsvenskarna? Den frågan besvaras när HSB Göteborg presenterar undersökningen Framtidens Engagemang, där 500 västsvenska bostadsrättsinnehavare har fått reflektera över sitt eget engagemang; vad som hindrar dem – och vad som engagerar extra mycket.

Föreningslivet brottas konstant med utmaningen att få fler att vilja engagera sig. Den medlemsägda, demokratiska organisationen HSB Göteborg är inget undantag, och med tanke på att medlemmarnas engagemang är en av de viktigaste pusselbitarna för att bostadskooperativet ska fungera väl är engagemangsfrågan helt avgörande.

I undersökningen har därför HSB Göteborg valt att göra en djupdykning i de svarandes engagemang i sina bostadsrättsföreningar. Resultatet är överraskande positivt:

– Vår verksamhet bygger på att bostadsrättsföreningarna fungerar som demokratiska arenor. Därför vill vi verkligen veta hur det ser ut med engagemanget, och resultatet överraskar positivt. Det visar sig att var tredje bostadsrättshavare redan idag engagerar sig på något sätt i sin bostadsrättsförening och att så många som 36 procent av de som idag inte sitter i styrelsen faktiskt kan tänka sig att göra det. Det finns med andra ord en stor, outnyttjad potential här, säger Henrik Wolfbrandt, ansvarig för parlamentarisk verksamhet på HSB Göteborg.

Hälsa och miljö högt upp listan
Förutom bostadsrättsföreningsengagemanget tar undersökningen också reda på vilka andra frågor som väcker engagemang. 39 procent är intresserade av frågor som rör hälsa och välbefinnande, 38 procent engageras av miljöfrågor och 35 procent av privatekonomiska frågor.

Undersökning visar också upp en bild av bristen på engagemang. 17 % svarar att de inte engageras av någon samhällsfråga alls. Samtidigt verkar det finnas fog att tala om multiengagemang; den som är engagerad i en fråga tenderar nämligen att engagera sig i flera, visar undersökningen.

Insikterna från undersökningen ska användas när HSB Göteborg fortsätter stötta styrelser och bostadsrättsföreningar:

– Det speciella förhållandet i en bostadsrättsförening, där styrelsens beslut direkt påverkar både styrelseledamöter och grannar kan leda till konflikter, det märks i undersökningsresultatet. Att fokusera på en bättre medlemsdialog och att säkerställa en god och inkluderande styrelsekultur är två viktiga utmaningar som vi på HSB Göteborg tar med oss i vårt fortsatta arbete. Förutom en del nya insikter så stärker undersökningen oss i att de senaste årens satsningar på att hjälpa föreningarna i deras demokratiska arbete varithelt rätt, avslutar Henrik Wolfbrandt.

Om undersökningen:
Under november och december 2017 genomförde Norstat på uppdrag av HSB Göteborg en undersökning bland 500 bostadsrättshavare i Norstats onlinepanel. Insikterna i denna rapport bygger på svaren från urvalsgruppen västsvenska bostadsrättshavare. De tillfrågade är över 18 år och bor eller har bott i bostadsrätt under de senaste tio åren.

Foto: HSB