Nyheter

Energieffektiva bostäder med rikligt ljusinsläpp

Kronetorp Park utvecklar fastigheter och planerar att bygga 4 000 moderna och energieffektiva bostäder i ett helt nytt hållbart bostadsområde vid Kronetorps herrgård, ett stenkast från Burlöv Center och den nya Öresundstågstationen som beräknas vara klar 2021.

Med tunga betongkonstruktioner, solfångare på taken för el och uppvärmning samt rikligt med ljusinsläpp i lägenheterna från något större fönsterpartier räknar Kronetorp Park med extremt låg energiförbrukning, det vill säga inklusive fastigheten cirka 21 kilowattimmar per kvadratmeter och Boarea.

– Kronetorpstaden är ett av de största bostadsprojekten i södra Sverige, större än Västra Hamnen i Malmö. Vi bygger på bästa infrastrukturläge med närhet till E22 och E6. Här bygger även Trafikverket den största stationen efter Malmö C med fyra spår och som beräknas vara färdig 2021, säger Ulf Lyddby, vd för Kronetorp Park.

Herrgården som finns i området är från 1792 och var en av de första gårdarna i Burlövs gamla by. Den cirka 6000 kvadratmeter stora herrgården i två plan med tillhörande gamla  kommer så småningom att renoveras för att bli mötescentra med kafé, restaurang och butik på bottenplan och konferenslokaler på ovanplan. I området finns det även planer på att bygga moderna hotell och kontorslokaler.

Projektet Kronetorpstaden började byggas i september 2016 och beräknas fortgå cirka tio år fram i tiden. Området bebyggs successivt med grönområde och egen park. Ett par flerbostadshus är färdigbyggda och inflyttade.

– Vi har totalt 210 lägenheter under byggnation, därefter bygger vi en förskola och ytterligare 40 lägenheter. I den nya detaljplanen får vi ytterligare 600 lägenheter. Bebyggelsen varierar och vi bygger enligt Miljöbyggnad silver, säger Ulf Lyddby.

Varje kvarter innehåller 95 lägenheter, det vill säga cirka 285 lägenheter i tre kvarter. Lägenheterna har öppen planlösning och är genomgående för att få in så mycket ljusinsläpp som möjligt. Fönstren består av två glas med en speciell gas emellan som ger bra U-värde.

Storleken på lägenheterna varierar mellan en etta på cirka 35 kvadratmeter upp till fem rum och kök på 110 kvadratmeter. Majoriteten av lägenheterna är två respektive tre rum och kök mellan 65-70 kvadratmeter.

Lägenheterna är rustade med hög kvalitet på vitvaror, tvätt och torktumlare i badrummen. Golven består av ekparkett överallt utom i badrummet där det är kakel och klinker.

– Eftersom vi satsar på hållbart byggande använder vi tunga och tröga betongkonstruktion som vi producerar i egen certifierad betong- och elementindustri för att korta transporterna. Den tröga betongkonstruktionen håller värmen och vi har möjlighet till komfortkyla under varma somrar i samma system via golvvärme. Vi har solenergi som huvudsaklig uppvärmning med en 600 000 liters vattentank och solceller för el, berättar Ulf Lyddby avslutningsvis.

Fakta:

Nybyggnad av flerfamiljshus i Kronetorp, Burlöv

Byggtid sept 2016- december 2017

Byggherre: Kronetorp Park AB

Totalentreprenör Kronetorp Park AB

Arkitekt: Sydark Konstruera AB