Nyheter

Centrumnära i Tallen

Lindbäcks Fastigheter AB bygger 110 klimatsmarta hyresrätter i den nya stadsdelen Västermalm i centrala Piteå. Kvarteret Tallen blir den första etappen.

Byggnaderna, som konstrueras av volymelement i trä, är mellan fyra och tio våningar och innehåller lokaler och lägenheter från ett till fyra rum och kök.

De smala huskropparna möjliggör ljusa, genomgående lägenheter med yteffektiva planlösningar.

– Vi har lagt mycket krut på den utvändiga gestaltningen, belysning och innergården. Det ska vara attraktivt för de boende, säger Hans Lindbäck, VD för Lindbäcks Fastigheter.

Rimlig hyra
Lägenheterna i Tallen är väl avvägda med ytsmart planlösning för att hålla hyran rimlig i förhållande till antal rum. Husen har en grön och trivsam innergård som förbinds genom en gångbro mellan huskropparna. Under huset finns ett parkeringsdäck för de boende. Det byggs också ett ytterligare ett parkeringsdäck för allmän uthyrning.

Alla lägenheter har tvättmaskiner, torktumlare och diskmaskiner. Standarden blir hög med attraktiva ytskikt för golv och väggar. Badrummen har kakel och klinker.

– Vi har valt ljusa färger och mycket ljusinsläpp. Många av lägenheterna får klädkammare i stället för garderober.

– Vi har valt att bygga i allt från tio våningar ner till sex, fem och fyra våningar längst söderut. Detaljplanen styrde den här lösningen och syftet är att få in så mycket solljus som möjligt in till innergården och övriga lägenheter.

Exteriör blandning
– Exteriört har vi valt en blandning av tre olika färger av fasadskivor. Det blir också tre olika färger på teglet i kvarteret. Tanken är att få en bra variation i utseendet.

Området Västermalm ska bli en ny kompletterande stadsdel som förstorar centrum och som blir ett attraktivt område för bostäder och verksamheter och som samtidigt skapar förutsättningar för Piteås fortsatta utveckling. Här låg tidigare en markparkering. Västermalm är granne med busstationen.

– Vi har haft ett stort intresse för lägenheterna, över 500 har hittills anmält sitt intresse. Vi kommer att dra i gång uthyrningen i slutet av februari. I juli i år blir det inflyttning i etapp 1i tiovåningshuset. För den andra etappen är det inflyttning i februari och mars 2019, säger Hans Lindbäck.

Miljöbyggnad Silver
Tallen kommer att klassas som Miljöbyggnad Silver, en miljöcertifiering som främst inriktar sig mot innemiljön, val av byggmaterial, energianvändning och var energin köps ifrån.

Vad som är bra är att certifieringen inte bara genomförs på beräkningar, efter två år gör man också en kontroll för att se att det stämmer i verkligheten.

Projektet löper på bra och enligt plan även om det har funnits utmaningar på vägen.

– Vi hade en dialog med kommunen för att ta fram lösningar för att ordna med parkeringar för affärsverksamheten i närheten. Vi hade också problem med föroreningar i marken eftersom det är sulfitjord.

– Vi påbörjade markarbeten med spontning i mars 2017. Grundarbetet för garage och lokalplan var omfattande. I november 2017 kom vi igång med montaget för det första huset. I juli år kan de första hyresgästerna flytta in, avslutar Hans Lindbäck.

FAKTA: 
Kvarteret Tallen
Tidplan: Mars 2017- februari 2019
Byggherre: Lindbäcks Fastigheter AB
Arkitekt: Nordmark & Nordmark arkitekter AB
Byggnadsentreprenör: Lindbäcks Bygg AB