Nyheter

Anstormning när marklägenheterna i Mörrum släpptes

När Karlshamnsbostäder lät bygga 24 marklägenheter på Sonagården i Mörrum satsade man lite extra på kvalitetsboende. Inte nog med att inredningen är av toppkvalitet med Ballingslövskök, induktionshäll och inbyggd ugn. Det som slår allt är de inglasade uterummen på tolv kvadratmeter med golvvärme och indragen fiberanslutning för data, TV och telefoni. Inte konstigt att 300 anmälde sitt intresse.

– Vi har satsat på bredbandsuttag och fiber i hela lägenheten, även i uterummet eftersom vi vill att de boende ska trivas och vilja bo kvar länge. Varje omflyttning kostar cirka 20 000 kr, kan vi då bygga så folk vill bo kvar länge är det en vinst för oss som fastighetsförvaltare, säger Joakim Svanhall, projektledare i Karlshamnsbostäder.

Mörrum är en populär ort för många Blekingebor. Problemet som kommunen har är att det finns inte så mycket fri mark att bygga på. Därför blir det, som i detta fallet, att man bygger nya bostäder på gammal tomtmark.

Sonagården var en gammal bondgård där en landshövding en gång i tiden lär ha bott. Ladorna som tidigare fanns på gården har gett plats åt dessa populära marklägenheter som nu är färdigbyggda och inflyttade. Arkitekterna på Gullmanders Arkitekter & Ingenjörer, som har ritat husen, lät sig inspireras av färgsättningen på de gamla ladorna och som går igen i det nya.

NÄBO Bygg i Östad utanför Olofström och med lokalkontor i Sölvesborg, har innehaft totalentreprenaden i projektet. Byggföretaget har ett tydligt fokus på att bygga marklägenheter och flerbostadshus i huvudsak Blekinge men även Skåne & Småland.

– Det roliga i detta projekt är att hyresgästerna har fått vara med i valet av köksinredning, kulörer på väggar, fondtapeter och kakel och klinkers. Det ger ett mervärde för både dem som skall bo här och för fastighetsägaren samtidigt som vi tycker det är roligt när hyresgästerna också får lov att vara med att påverka, säger Andreas Larsen, byggplatschef på NÄBO Bygg.

Konstruktionen i sin helhet består av trästommar, utvändiga färgade cementskivor i mörkgrå, nästan svart, nyans. Fönsterpartierna är målade i lackerad ockragul kulör som arkitekterna tog upp från de tidigare ladorna.

– Samarbetet med Karlshamnsbostäder har fungerat jättebra. Vi har alla jobbat mot samma mål hela vägen. Utmaningen i sådana här projekt är alltid tidsplanen med korta byggtider. Som entreprenör vill man alltid att projektet blir färdigt enligt plan. Det stora problemet idag är de långa torktiderna på betongen. Jag hade gärna sett längre byggtider i framtiden, säger Andreas Larsen.

Dessa 24 marklägenheter, vara 12 består av två rum och kök om 59 kvadratmeter och tolv trerumslägenheter om 69 kvadratmeter, har alla en carport på 3,5 kvadratmeter. Varje lägenhet har egen tvättmaskin och torktumlare. Badrummen är inredda med kakelväggar och klinkergolv. Samtliga golv i kök, vardagsrum och sovrum har ekparkett utom hallen som har klinker.