Nyheter

Samhällsomvandlingen i Gällivare kommun

Kommunstyrelsen har på sitt senaste sammanträde, den 27 mars, beslutat i ärenden som gör att kommunen tar ännu ett steg mot det nya Gällivare. Det händer mycket kring samhällsomvandlingen just nu vilket märks runt om i samhället.

Det står nu klart att bygget av is- och evenemangsarenan kan påbörjas då upphandlingen är klar. Bygglov är beviljat men är överklagat bedömningen är dock att arbetet kan påbörjas i april. Invigningen är planerad till augusti 2019.

Upphandlingen för sista etappen av Kunskapshuset är också klar och bygget kan fortgå enligt plan.

Gällivare kommun säkrar och anlägger infrastrukturen till samhällets nya bostadsområde på Repisvaara där upp till 1000 nya bostäder kommer att byggas de närmaste åren. En ny tunnel intill Dundretkorsningen på väg E45 ska anläggas. Den kommer möjliggöra passage under vägen för skid-, skoter-, gång- och cykeltrafik. En gång- och cykelväg anläggs och ansluts mot nya GC-vägen till Repisvaara samt befintlig GC-väg intill Fjällnäs. Därtill byggs en bro över gång- och cykelvägen vid Fjällnäs.

Detaljplanen för multiaktivitetshuset föreslås antas av kommunfullmäktige, planerad byggstart är sommaren 2018 och beräknas vara klart vid årsskifter 2021/22.

Detaljplan för Sjöparken antogs där arbetets utgår från antagen programskiss med fokus på aktiviteter för alla åldrar. Projektetet omfattar bland annat skatepark, aktivitetspark, grillkåta, multisportplan, utegym, pulkakulle samt ny allmän belysning.

Nytt handelsområde mellan väg E45 och Treenighetens väg. Området är tänkt att användas för handel, lager och kontor. Gällivare kommun styckar av tomter för tomtkön och bygger infrastruktur där upphandling av markentreprenör pågår för anläggning från vår till höst 2018. Flera företag har redan visat intresse för att etablera sig i området.

På bilden:
Gällivares nya is- och evenemangsarena placeras i Sjöparken.
Bild: MAF Arkitektkontor