Nyheter

Arbetsglädje som varat i över 50 år

Lars-Bertil Andreasson har varit yrkesverksam som byggnadsingenjör i över 50 år och han har jobbat på KUB Arkitekter de senaste 15 åren. Han utbildade sig till byggnadsingenjör på Göteborgs Stads Tekniska Skola och som 20-åring kom han i kontakt med branschen för första gången. Idag är han 71 år och har gått i pension inte mindre än tre gånger.

År 2003 började Lars-Bertil Andreasson arbeta på KUB Arkitekter. Han har under sina 15 år på KUB fått vara med på en företagsresa där kontoret har växt från sex medarbetare till närmare 30 stycken. Under årens lopp har han arbetat med otaliga projekt både i Göteborg och runt om i Sverige. Tillsammans med sina kollegor har han skapat många fina minnen. Uppbyggnadsfasen av företaget var en spännande tid. Om hösten brukade kontoret åka på studieresor till bland annat Berlin, Holland, Österrike, New York, Madrid och Bilbao.

– På resorna umgicks vi och hämtade inspiration till våra kommande projekt hemma i Göteborg. Jag minns också särskilt väl när vi vann Kasper Sahlin-priset för arkitekturen av Ryaverkets skivfilterbyggnad i Göteborg reningsverk 2010, säger Lars-Bertil Andreasson.

Den sociala gemenskapen på kontoret är något som Lars-Bertil har uppskattat under årens lopp. KUB Arkitekter är ett kontor med högt i tak och en öppen dialog där man arbetar nära varandra i projekten. Att ha nära kollegor att jobba tillsammans med är enligt Lars-Bertil en viktig förutsättning för att utvecklas som person och på det professionella planet.

– Att jag har trivts så bra under åren är mycket tack vare den fungerande ledningen med Karl-Axel Johannesson i spetsen. Varje måndag går vi igenom våra pågående arbeten och dricker kaffe tillsammans. Tack vare det har vi kommit varandra nära vilket vi också gör i de olika projekten eftersom vi jobbar mycket intensivt och tätt tillsammans, säger Lars-Bertil Andreasson.

Motivationen som aldrig tryter

Lars-Bertil intresserar sig mycket för detaljer. Samtidigt menar han att KUBs yrkesbredd och variation av projekt är något som har bidragit till att han stannat så länge på företaget.

– Jag har alltid tyckt om att rita detaljer både invändigt och utvändigt. Den typen av jobb gör att man kan se helheten på huset man arbetar med. Att vi sedan blir tilldelade olika typer av projekt, både stora och små har gjort att vi alltid har något nytt på vårt bord. Det är viktigt med variation för att hålla motivationen uppe, säger Lars-Bertil Andreasson.

Och motivationen saknas inte hos Lars-Bertil som nu är 71 år. Förutom att han har cyklat cirka två mil tur och retur mellan hemmet och kontoret i över 15 års tid så har han försökt att trappa ner arbetet och gå i pension inte mindre än tre gånger under de sex senaste åren.

– Jag trappade ner arbetet till tre dagar i veckan när jag var 65 år. Efter det har jag tänkt att gå i pension två gånger till. Min avtackning fick jag när jag hade fyllt 67 år. Det var en storslagen, minnesrik fest på Bröttöfyr i Göteborgs skärgård, dock mitt under ett pågående projekt så då kunde jag ju inte sluta.

Nu är det dock dags för Lars-Bertil att göra annat. Han ser fram emot att njuta av pensionens dagar, trots att han redan saknar sina kollegor.

– Jag saknar arbetskamraterna och mina cykelturer till jobbet. Det var min egen tid att samla kraft och rensa huvudet innan jobbet varje morgon. Men nu har jag tid att åka och se på allt vi designat genom åren, det är en mäktig känsla, avslutar Lars-Bertil Andreasson.