Nyheter

Samhällsbarometern 2018: Så bor vi 2050

För tredje året i rad presenterade teknik- och arkitektkoncernen Projektengagemang sin rapport Samhällsbarometern på KTH igår. I år samarbetar man bl.a. med framtidsforskaren Alexander Ståhle.

Hur ser då vi svenskar på framtiden – hur tror vi att vi bor och lever 2050?

Många är övertygade om att vi kommer att ha självförsörjande hem med egen energiproduktion och odlingar. Det uppger nära nog 40% i undersökningen. Man tror även att s.k. gated communitys kommer bli vanligare. En stor andel tror också att de flesta kommer att bo i förorter kring större städer – runt 62% tror att vi kommer att bi i förorter.

– Under 1900-talet växte städerna i huvudsak genom förorter. Idag bor en stor andel av stadsinvånarna i dessa glesa naturnära ofta segregerade bostadsområden. Få tror att detta kommer att förändras, trots framtida förtätning, säger Alexander Ståhle, stadsbyggnadsforskare på KTH.

Var tror vi då att vi kommer att bo om trettio år?

I förorter kring storstäderna – 62%

Centralt i storstäderna – 19%

I medelstora städer – 15%

I mindre städer – 2%

I förorter kring storstäderna – 2%

Samhällsbarometern 2018 pekar även på att en majoritet tror att vi kommer att värdesätta att bo nära natur och grönområden. Minst viktigt tror svenskarna däremot att vi tycker att det är att bo nära underhållning och kultur. Här kan man se en skillnad mellan stad och land – där stadsbor tycker att det är viktigare med närheten till underhållning och kultur.