Nyheter

Odenhuset får ge vika i ny fallstudie

Lantmäteriingenjörsstudenterna på Högskolan Väst presenterade igår i sin fallstudie en rivning av handelskomplexet Oden i Trollhättan. Rivningen är en del i utvecklingen av centrum i linje med sin vision ”Här möts vi”. Fokus ligger på mötesplatser, flöde och trygghet. Igår inbjöds intresserade politiker och tjänstemän att ta del av studenternas lösning.

– Det känns kreativt och nytänkande. Studenterna vågar ta de stora greppen – att ta bort Oden är ett helt nytt tänk. Vi får nog anledning att återkomma till detta, säger Peter Eriksson, kommunalråd (m), Trollhättan, en av de som var på plats.

Fallstudieområdet har valts ut i samverkan med Trollhättans Stad och över 30 studenter har arbetat med den i 10 veckor. Studien presenterar en hållbar lösning för stadskärnan och dess utveckling i form av att riva Odenhuset och öppna upp den karaktäristiska rutnätsstaden igen. Handeln i centrum får en ny skepnad och naturliga mötesplatser har visualiserats i projektet.

Utställningen ligger i framkant vad det gäller teknik och digitalisering. Besökaren fick möjlighet att med VR-glasögon gå runt i området. Projektet kunde också upplevas i en AR-miljö och i en 3D-utställning.

– Dagens teknik gör allt mer tillgängligt och här låter vi studenterna använda den teknik som finns i arbetslivet, t ex VR och AR, säger Svante Augustsson, forskningsingenjör, Högskolan Väst, som ingår i forskargruppen Produktionsteknik Väst på högskolan.