Nyheter

FM Mattsson Mora Group sätter vatten på agendan med nytt hållbarhetsinitiativ

Vatten är vår viktigaste naturresurs och vi svenskar förbrukar 140 liter vatten per person och dag. FM Mattsson Mora Group startar i samband med dagens World Water Day ett nytt långsiktigt hållbarhetsinitiativ som ska öka kunskapen om hur vi kan sänka vår vattenförbrukning.

Och hur vi med smarta lösningar kan spara både energi och vatten för att minska belastningen på miljön. Initiativet går under namnet ”Vatten med omtanke” och riktar sig till hushåll, arbetsplatser, skola, politiker samt bygg-, fastighets- och VVS-branschen.

World Water Day (22/3), eller Internationella Vattendagen som den kallas i Sverige, startades av FN:s generalförsamling 1992 med syfte att lyfta vattenfrågor. Dricksvatten är ett återkommande tema och för att vi i framtiden ska kunna dricka och använda rent vatten måste vi sänka vår förbrukning. I Sverige har vi även under sommarmånaderna återkommande problem med vattenbrist, vilket gör att vi måste lära oss att hushålla med vårt vatten. FM Mattsson Mora Groups nya hållbarhetsinitiativ ”Vatten med omtanke” innefattar bland annat Facebook-aktiviteter och en informationsplattform online som lanseras i dag på: www.vattenmedomtanke.se.

– Vatten är en livsavgörande resurs och det är extremt viktigt att vi alla visar omtanke kring vårt vatten. Genom medvetna val och smarta lösningar kan vi tillsammans bidra till en hållbar utveckling, säger Fredrik Skarp, vd FM Mattsson Mora Group.

– Som marknadsledande aktör i Norden inom blandare och innovativa VVS-lösningar har vi under lång tid sett det som vår uppgift att vara med och driva utvecklingen mot en mer hållbar energi- och vattenförbrukning. Våra blandare har redan på många sätt förändrat beteenden och sänkt energi- och vattenförbrukningen men nu tar vi nästa steg, berättar Fredrik Skarp.

Varmvatten kräver mycket energi
En av de största energisparmöjligheterna vi har i hemmet är vår vattenkonsumtion, och då främst varmvattnet. Det är en energikrävande process att värma upp och transportera vattnet fram till blandaren.

– Många hushåll är duktiga på att ha koll på sin elräkning och totala energiförbrukning. Men när det kommer till vatten är kunskapen och intresset ofta lägre. Vi vill med vår nya satsning ”Vatten med omtanke” öka kunskapen och belysa hur viktigt det är att vi sänker vår vattenförbrukning. Vi ger även exempel på hur lätt det är att få ner sin förbrukning i hemmet, berättar Fredrik Skarp vidare.

Forskningsinstitutet RISE (Research Institute of Sweden) gjorde en omfattande oberoende undersökning som visar att man med några små men effektiva lösningar kan spara upp emot 30 procent varmvatten i både vanliga hushåll och större fastigheter. Primärt handlar det om att installera energieffektiva blandare och duschar som minskar vattenflödet och energiförbrukningen. Andra åtgärder som fungerar är att installera beröringsfria blandare eller en blandare med kallstart vilket är extra viktigt i köket då studier visar att vi använder köksblandaren cirka 50 gånger när vi lagar mat, tvättar händer och knivar med mera.

Svensken gör av med 140 liter vatten om dagen
Personlig hygien: 60 liter
Toalettspolning:30 liter
Disk:15 liter
Tvätt:15 liter
Mat och dryck:10 liter
Övrigt:10 liter

Det mesta av vattnet går enligt ovan till dusch/bad samt spolning av toaletter. Positivt är dock att vattenförbrukningen i Sverige har minskat med cirka 10 procent de senaste åtta åren.
Källa: Svenskt vatten