Nyheter

SVENSK BYGGTIDNING på light + building i Frankfurt: Breda och framsynta ansatser inom belysningsområdet

Årets upplaga av light + building i Frankfurt har som tema ’Connected – s e c u r e – convenient’. Vi blir alltmer uppkopplade, och då även till vår belysning som kan skötas via appar. Detta höjer både säkerhet och bekvämlighet.

Mer än 2700 utställare från 55 länder samlas nu i den väl tilltagna Messe Frankfurt.

Belysningsbranschen påverkas av EU:s direktiv och regelverk när det gäller energieffektivisering samt val av produkter som inte orsakar hälso- och miljöeffekter. Dessutom har EU höga mål för återvinning av uttjänta el- och elektronikprodukter. Men branschen driver också själv utvecklingen, och då även för smartare hem, effektivare drift av fastigheter och en belysningsmiljö som är bättre anpassad till människors hälsa och behov. Årets utbud på mässan representerar på många sätt gemensamma strävanden efter ökad effektivitet för att spara naturresurser och samtidigt erbjuda en boende- och arbetsmiljö som är både bekvämare, hälsosammare och mer produktiv.

Via en app

På mässan finns en uppsjö företag som visar exempel på smartare belysningslösningar. En svensk representant för detta är FAGERHULT som släpper sin SKYWALKER-serie för belysning på kontor och andra arbetsplatser. Med en app i mobilen väljs belysningsprogram, med väl avvägd färgtemperatur. På ett flexibelt kontor väljer var och en sin personliga inställning på appen; inställningen finns kvar till nästa gång personer slår sig ner på samma kontorsplats. Färgtemperaturen har stor betydelse för människans välbefinnande; ett vitare ljus passar arbete, medan det gulare är mer vilsamt i pausrummet.

FAGERHULT lanserar nu också sin serie PLEIAD som är en komplett serie down-lights. Dessutom en serie om fem ”lyktstolpar”, en utomhusbelysning med stolpe och armaturer, speciellt designade för att likna gatlyktor.

FRINAB – Fristad Industri AB – ställer ut både nätanslutna, batteridrivna och laddbara ljuskällor. Företaget säljer också kopplingsdon. Man har produkter även för den nordamerikanska marknaden.

OPTOGA visade bland annat down-lights med mycket små i n b y g g n a d s m å t t, exempelvis för undertak som inte får bygga för mycket i höjd. Företaget säljer närmast f l i m m e r f r i belysning, där en kondensator jämnar ut strömstyrkans svängningar. Lamporna går att dimmra trådlöst med En Ocean.

Lumen Radio har varit verksamma inom film och scen, när det gäller trådlös styrning av belysning och ljud. Med ett eget operativsystem för att styra allt från ljus till hydraulmotorer ger man sig nu in i fastighets- och industrisektorn.

Lumen Radio samarbetar med LEDO Light för trådlös styrning av skyltar. LEDO tillverkar annars nödutrymningsskyltar och andra ljus skyltar.

LED-tekniken har inneburit en revolution. Det är just LED som har fått STAR TRADING från Svenljunga att expandera kraftigt från att sälja julbelysning till att idag rikta sig till nästan alla sektorer. Dagens utbud är fint designat för både utom- och inomhusbruk. Ett exempel är lampor och armaturer för kulturskyddade byggnader som renoveras.

ZERO visade flera armaturer – av designers – för ljusdesigners och arkitekter. Nya HOPE är designad av Front. Trotjänaren PAR är formgiven av Boberg & Ridderstråle och presenteras med nya färger. HALFTONE är en ”ljusplatta” lämplig att bygga in i väggar. Den bygger endast 70 mm i djup.

DESIGNLIGHT har framförallt down-lights, men även strålkastare, halogenarmaturer med mera. Man riktar sig till både arbetsplatser och konsumentsektorn.

NORDIC LIGHT verkar över nästan hela världen, med storkunder som IKEA. Produkterna utgörs av spotlights, vidvinkelbelysningar och linjearmaturer. Nu specialiserar man sig ytterligare på belysning för display av produkter inom retail. Varje produktgrupp ska få sitt bästa ljus och varje kontinent sin färgtemperatur. I Spaninen gillar man kallt ljus, i Norden varmt. Avsikten är nu att varje ljusdesigner ska ha tillgång till allt som behövs från NORDIC LIGHT.

BY RYDÉNS formger i Sverige och tillverkar det mesta i Kina. Inriktningen är smalt och exklusivt, för bostäder, hotell med mera. På mässan fanns en rad nyheter, bland annat utomhusarmaturer som hämtat stilar från Mellanöstern, lampor i blåsta glaskupor staplade som en klase ballonger och på prov kristallkronor i plast. Globformade lampor hade satts samman till något som liknade atomer.

Bra på glober är som sig bör också GLOBEN L i g h t i n g som har många nyheter, både glob- och cylinderformade, liksom en standardprodukt som mest påminner om en brudklänning (!).

All design är svensk, men tillverkningen sker i Kina.

MALMBERGS är en återkommande utställare som säljer både finbelysning för undervisningslokaler och belysning för tuffa förhållanden i industrier och utomhus. En nyhet var närmast bländfri belysning för lektionssalar. En helt annan produkt är armaturer för dammiga jordbruksmiljöer.

Till de tuffa leverantörerna hör också STRIHL som tillverkar utomhusbelysning till sportanläggningar och hamnar. Totalåtaganden inkluderar armaturer, stolpar och installation. En nyhet är en drönare som lyfter ner armaturen för service.

En evolution

Under de senaste tio åren har vi sett en enorm omvälvning i branschen, med byte av ljuskällor och allt mer diskreta d r i v d o n. Men detta är bara början på en omfattande evolution inom ljusteknik. Vi närmar oss toppen på LED-ification-eran, men befinner oss i början av eran för intelligenta belysningssystem. Därefter följer ’Human c e n t r i c light’. Och det är som sagt både EU och tillverkarna själva som fortsätter driva denna evolution.