Nyheter

Gemensam vision ska lyfta Magasinsområdet

En majoritet av fastighetsägare i Magasinsområdet i Gävle går nu ihop i en gemensam satsning för att ta ytterligare ett steg i att utveckla området. I dag sker det första uppstartsmötet då deltagande fastighetsägare träffas för en gemensam workshop.

De elva fastighetsägare, som valt att gå med i projektet investerar gemensamt tid och pengar i projektet. I första läget är tanken att enas om en gemensam vision för Magasinsområdet i framtiden, men det kommer även att handla om mer kortsiktiga mål, som genom privat och offentlig samverkan kan realiseras utifrån gällande detaljplan.

Christina Friberg, stadsutvecklare på Fastighetsägarna MittNord, har fått uppdraget att projektleda detta BID-inspirerade projekt.

– Magasinsområdet är i dag en dold skatt vars fulla potential inte kommer till sin rätt. Jag är övertygad om att vi genom samverkan kan komma långt, både i det korta och i det långa området. Genom samsyn bland områdets fastighetsägare förbättras också möjligheterna till samverkan med Gävle kommun, säger Christina Friberg.

När fastighetsägarna i området är överens om en vision för platsens identitet, uttryck och utbud samt har landat i en kortsiktig målbild och handlingsplan, är planen att processa detta tillsammans med Gävle kommun.

Magasinsområdet har ett unikt läge vid Gavleån, mitt emellan Centralstationen och det nya bostadsområdet Gävle Strand och med närhet till stadskärnan. Nya verksamheter är samtidigt på gång att etablera sig i området, bland annat Trafikverket och Omvårdnad Gävle. Samtidigt är området i dag dåligt belyst och uppges ha begränsat med aktivitet på kvällstid. Även servicegraden anses vara bristfällig och det gemensamma gaturummet behöver upprustas. Med inspiration från amerikanska BID (Business Improvement District), en samverkansmodell där fastighetsägare samverkar för att lyfta ett område, förväntas attraktiviteten öka och tryggheten förbättras.