Nyheter

Grön takterass kan ge patienter kortare vårdtid

Byggnationen av NYT Hospital Herlev, Danmark, är i full gång. En av de två sjukhusbyggnaderna kommer ha en grönskande takterass med utsikt över naturområden. Något som kan förkorta vårdtiden. ”Det är allmänt känt inom arkitektbranschen att natur och grönska är välgörande för patienter”, säger Matthias Lehr från Henning Larsen arkitekter, som är en av arkitekterna bakom Nyt Hospital Herlev.

– Det var viktigt för oss att designa takterassen på ett sätt som möjliggör för de sängliggande att i största möjliga mån själva kunna ta sig ut för att njuta av fågelkvitter, frisk luft och vacker utsikt. De ska få en välbehövlig paus från sjukhusets vardag. Han berättar samtidigt att brandsäkerheten var extra viktig i det här projektet, eftersom det är ett sjukhus. Det stora antalet sängliggande patienter och koncentrationen av många personer på samma plats gör att brandsäkerheten alltid har mycket hög prioritet på ett sjukhus, säger Lehr.

Inför konstruktionen av takterassen på Nyt Herlev Hospital var både byggherren Region Hovedstaden och vi arkitekter mycket noga med att takterasserna skulle byggas med brandsäker isolering. Därför valde vi TOPROCK Terrace System från ROCKWOOL, som är både brandsäker och har den tryckhållfasthet som krävs för en takterass. Det är något helt nytt på isoleringsmarknaden, kommenterar Lehr.

Hans Henrik Ter-Borch är arkitekt och leder produktutvecklingen på ROCKWOOL ”Byggmaterialet på taket har stor betydelse för hur snabbt en brand sprider sig. Vi har utvecklat TOPROCK Terrace System av stenull, som både förhindrar spridningen av en eventuell brand och skyddar den bärande konstruktionen”.