Nyheter

Fler och fler göteborgare får en bostad

Under fastighetsnämndens sammanträde den 19 mars redovisade fastighetskontoret tre rapporter kopplat till bostadsförsörjningsuppdraget. Fler och fler göteborgare får en bostad, Göteborgs Stad klarade mottagandet av nya göteborgare under 2017 och att även om de på äldre dar får någon form av funktionsnedsättning finns staden tillhands och hjälper dem att kunna bo kvar i sina bostäder.

Anvisning av bostäder via kommunala kontrakt ökade under 2017, Göteborgs Stad klarade även mottagandet av 1 104 nya göteborgare.

Fastighetsnämnden har ett samordningsuppdrag för Göteborgs Stads insatser inom det boendesociala området. En del av uppdraget innebär att nämnden via fastighetskontoret anvisar bostäder till personer som har särskilda behov. Utgångspunkten är att det ska finnas sociala eller medicinska skäl. Får en person hjälp och stöd med en bostad av fastighetskontoret får personen ett så kallat kommunalt kontrakt. Detta innebär att fastighetskontoret hyr bostaden av fastighetsägaren och personen som är i behov av ett kommunalt kontrakt skriver ett hyresavtal med fastighetskontoret. Om personen betalar hyran i tid, sköter lägenheten och inte stör grannar inleds en process efter 18 månader med målet att personen själv ska få ta över förstahandskontraktet med fastighetsägaren.

Fastighetskontoret har tagit fram en rapport som visar på anskaffning och anvisning av bostäder i Göteborg under 2017. Totalt anvisade fastighetskontoret 995 lägenheter under 2017, en ökning med 100 lägenheter jämfört med 2016. En del av dessa bostäder är så kallade genomgångsbostäder med nyanlända som målgrupp, ett sätt för Göteborgs Stad att uppnå de krav som ställs i Bosättningslagen.

Av de totalt 995 lägenheterna gick 542 lägenheter till nya göteborgare vilket innebär att staden kunde ta emot 1 104 nya göteborgare. Här bidrog kommunala Framtidenkoncernen med flest lägenheter, cirka 83% av de 542 lägenheterna. Övriga cirka 17% kom från privata fastighetsägare. 453 lägenheter gick till stadens kommunala kontrakt. Rapporten visar även att den genomsnittliga väntetiden från ett beslut om ett kommunalt kontrakt till själva kontraktskrivningen minskade med två månader.

Under 2017 fick 308 personer som redan hade ett kommunalt kontrakt ta över förstahandskontraktet med fastighetsägaren. En ökning jämfört med 273 personer 2016.

– Bostadsbristen ställer stora krav på samhället att säkra bostäder till grupper med särskilda behov. Det handlar om hushåll med social problematik, personer med funktionsnedsättning men även nyanlända som anvisats till kommunen utifrån Bosättningslagen. Att vi tillsammans med bostadsföretag och socialtjänst under 2017 ordnat med bostäder för närmare 1000 hushåll vittnar om en rekordstor kraftsamling, säger Erik Gedeck som är chef för boendeavdelningen på fastighetskontoret.