Nyheter

BoBas-koncept i Helsingborgshems nya bostadshus på Drottninghög

Idag presenterar Helsingborgshem 67 nybyggda hyreslägenheter på Drottninghög. De moderna och tillgänglighetsanpassade lägenheterna är delvis finansierade med statligt investeringsstöd och erbjuds med konceptet BoBas vilket innebär att lägenheterna har en generellt lägre hyresnivå än övrig nybyggnation.

För första gången på 49 år står snart två nybyggda bostadshus på Drottninghög färdiga. Grönkulla Gård, som det nya bostadskvarteret på Drottninghög heter, ligger i den västra delen av stadsdelen. Ljusa och öppna planlösningar karaktäriserar lägenheterna som alla har balkong eller uteplats. För att passa olika önskemål och behov erbjuder de 67 lägenheterna stor variation av lägenhetsstorlekar, från 1:or till 4:or samt en 5:a.

– Vi kämpar hårt för att öka variationen på Drottninghög ur så många perspektiv som möjligt, därför känns det extra roligt att lägenheterna tillför området något helt nytt och dessutom till rimliga hyror, säger Kristin Nilsson, chef för Affärsutveckling på Helsingborgshem.

Eftersom Grönkulla Gård delvis finansieras av det statliga investeringsstödet samtidigt som hyresgästerna bor med ett BoBas-koncept landar månadshyrorna på mellan 5 855 kr och 10 745 kr, beroende på lägenhetsstorlek.

Sedan flera år tillbaka samarbetar Helsingborgshem och Helsingborgs stad för att utveckla stadsdelen Drottninghög till en mer tillgänglig del av staden där både boende och besökare upplever trygghet och livskvalitet. I nära dialog med de boende renoverar och bygger Helsingborgshem för att modernisera och öka variationen av bostäder med målet att lyfta hela områdets attraktivitet.

För att stimulera rörligheten bland bolagets övriga lägenheter får alla Helsingborgshems hyresgäster förtur vid uthyrningen av Grönkulla Gård och hyresgästen söker inte med sina köpoäng utan med boendetiden i sin nuvarande bostad. Eftersom de nya lägenheterna är tillgänglighetsanpassade öppnas till exempel en möjlighet för de hyresgäster som idag upplever att de bor för stort och letar efter en mindre bostad med bättre tillgänglighet:

– Vi jobbar målmedvetet för att fler lägenheter med stor efterfrågan ska bli lediga för uthyrning och hit hör bland annat större lägenheter. Hittills visar erfarenheterna att de olika förturserbjudanden vi har testat ger positiv effekt på rörligheten, säger Sofie Lilja, chef för Sälj och Uthyrning på Helsingborgshem.

Idag presenteras Drottninghögs nya lägenheter på Helsingborgshems hemsida. Mellan den 3 och 11 april kan bostadssökande börja anmäla sitt intresse och i oktober flyttar de första hyresgästerna in.

I en lägenhet med BoBas-koncept bidrar hyresgästen till att bevara lägenhetens standard och hyresnivå genom att avstå från hyreshöjande tillval och genom att ta ett större praktiskt ansvar för lägenhetens underhåll. Helsingborgshem å sin sida, väljer att renovera på ett sätt som bevarar lägenhetens standard vilket ger den aktuella lägenheten en långsammare hyresutveckling. BoBas är ett koncept utvecklat av Helsingborgshem med syfte att även på sikt kunna erbjuda lägenheter med lägre hyresnivåer.