Nyheter

Så gör vi verklighet av den digitala byggarbetsplatsen

På framtidens byggarbetsplats kommunicerar människor, maskiner och material med varandra. Under Årets bygge den 19 mars kommer Kajsa Simu, Luleå Tekniska Universitet och Martin Holmgren, Cramo, att dela med sig av forskning och erfarenheter för en hållbar, smart och säker byggsektor.

Cramo står under Årets bygge värd för en programpunkt med titeln Den digitala byggarbetsplatsen – forskning och erfarenheter. Där diskuterar Kajsa Simu, forskare vid Luleå Tekniska Universitet framtidsfrågor med Martin Holmgren, Senior Vice President Fleet Management, Cramo Group.

Aktuell forskning
Kajsa och Martin kommer att berätta om de möjligheter som den nya teknologin skapar –nu och i framtiden.

Kajsa arbetar med Smart Built Environment-projektet ”Den uppkopplade byggplatsen” samt ”VALLA Coach”, en mobil testbädd för byggare. De projekten kommer åhörarna att få höra mer om. – Forskningen handlar bland annat om vi hur kan göra arbetet säkrare, smartare och med bättre förutsägbarhet och logistik. Mycket kan göras redan idag med de hjälpmedel som digitaliseringen erbjuder, säger Kajsa Simu.

Delningsekonomi
– Den växande delningsekonomin i kombination med den snabba digitala utvecklingen ger möjlighet till nya arbetssätt och samarbetsformer för en effektivare byggbransch, säger Martin Holmgren och fortsätter:

– Cramo har bland annat startat ett koncernövergripande innovationsprogram och lanserat en avancerad webbtjänst där kunden kan hyra och returnera utrustning dygnet runt.

Innovationsprogram
Innovationsprogrammet har resulterat i ett trettiotal framåtblickande projekt tillsammans med kunder och leverantörer. Erfarenheterna från dessa projekt kommer Martin att berätta mer om under Årets bygge.

På bilden:
Martin Holmgren, Cramo och Kajsa Simu, Luleå Tekniska Universitet.
Foto: Jonas Fjelkegård