Nyheter

Vilket är Årets Bygge 2018?

Vid Årets Bygge-galan på Cirkus i Stockholm på måndag den 19 mars avgörs samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda tävling – Årets Bygge. Totalt 20 projekt har nominerats – men bara ett kan bli Årets Bygge 2018.

Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda tävling. Den lyfter fram exempel på det bästa sektorn presterar i kvalitet, samarbete i projektet, ekonomi och form.

Priset är ett samarbete mellan tidningen Byggindustrin och Svensk Byggtjänst. Nomineringarna utgörs av Byggindustrins projektreportage.

Årets Bygge omfattar alla typer av byggprojekt i Sverige, stora som små, såväl husbyggnads- som anläggningsprojekt liksom nybyggnad, ombyggnad och renovering. Tävlingens expertjury har i sin bedömning av projekten gjort en sammanvägning av hur väl projekten uppfyller tävlingens fem huvudkriterier: samverkan, teknik/innovationer, tid/kvalitet/budget, hållbarhet och säkerhet.

Enligt Årets Bygge-juryns ordförande Mårten Lindström har konkurrensen mellan projekten varit hård.

– Det har varit ett jämnare startfält i år. Alla projekt har hållit en hög nivå och därmed har det varit svårare att välja en vinnare också, säger han.

Totalt 20 projekt som färdigställts under 2017 är nominerade – men bara ett kan bli Årets Bygge.

Under åren 1991-2006 delades tidningen Byggindustrins pris Årets Byggen ut i kategorierna Anläggning, Bostad, Hus och Ombyggnad. Efter ett upphåll på några år återuppstod priset år 2013 som Årets Bygge.