Nyheter

Göteborgs konstmuseum finalist till Årets museum

Sveriges Museer uppmärksammar Göteborgs konstmuseum som ett av landets tre mest nyskapande museer som fått genomslag hos publiken och som utgör ett gott exempel på hur museiverksamhet kan drivas. Såväl nya som gamla besökare engagerades av museets utställningar och pedagogiska utbud under 2017.

Motiveringen till nomineringen lyder:
”Genom en stor och bred konstsamling, en kreativ arbetsprocess och en integrerad forskning i verksamheten har Göteborgs konstmuseum arbetat nyskapande på ett inkluderande, tillgängliggörande och möjliggörande vis vilket skapat ett solitt museum med genomslag och mervärde för regionen. Med ett brett anslag i programverksamhet och ett utökat konstbegrepp lyfter museet in samtiden och ger historisk relief till dagens samhällsfrågor.”

– Vi är oerhört glada och stolta över att vara en av finalisterna till utmärkelsen Årets museum! Nomineringen är ett kvitto på museets målmedvetna arbete att ständigt utveckla och förnya verksamheten. Vi har tillsammans skapat förutsättningar för ökad kunskap och upplevelse och jag vill särskilt lyfta fram medarbetarnas höga kompetens och idérikedom. Jag hoppas att vår publik gläds med oss och nyfiket följer det som sker på museet framöver, säger Anna Hyltze tf. museichef.

Under 2017 erbjöd Göteborgs konstmuseum både historiska och samtida perspektiv i linje med museets inriktning. Året inleddes med utställningen Tove Jansson. Lusten att skapa och leva med en stor satsning för barn och unga. Under våren invigdes utställningen Rembrandts Batavernas trohetsed där Rembrandt van Rijns konsthistoriska mästerverk Batavernas trohetsed till Claudius Civils visas i sällskap med museets samling av holländsk guldålder. Höstens mest uppmärksammade utställning var Girls, Girls, Girls med den samtida fotokonstnären Julia Peirone, som lyhört sätter fingret på några av samtidens mest angelägna frågor.

Under året lanserades även en ny grafisk identitet som syftar till att göra museet tydligare och mer inbjudande som avsändare i kommunikationen med besökare och samarbetsparter. Med utgångspunkt i museets ikoniska byggnad och ledord som öppenhet, lekfullhet och dualitet omfamnar den nya visuella identiteten historiska såväl som samtida perspektiv.

Utmärkelsen Årets museum tilldelas ett museum i Sverige som visar prov på nytänkande och samhällsförankrad verksamhet. Det ska vara ett museum som, för publikens bästa, arbetar innovativt med samlingar, pedagogik, utställningar, samtidsdokumentation, internationellt arbete eller kommunikation. Juryns bedömning av nominerade museer utgår från tre kriterier:

  • Nyskapande – museet är ett exempel på innovativ, kreativ och nytänkande verksamhet inom något eller flera områden.
  • Genomslag – museets verksamhet har fått genomslag hos publiken, påverkan i lokalsamhället eller liknande.
  • Mervärde – museets verksamhet kan verka inspirerande och som gott exempel för andra museer.

    Foto: Hossein Sehatlou