Nyheter

Finn Ørstrup: inglasade balkonger borde vara standard i norra Europa

Finn Ørstrup har arbetat som arkitekt i 40 år med projekt både i Danmark och internationellt. Sin vardag delar han mellan den egna arkitektfirman och rollen som forskare och lektor emeritus vid Kunstakademiets Arkitektskole i Köpenhamn. Oavsett uppdrag har han sin vision glasklar.

Jag strävar alltid efter att skapa kvalitet och mervärde, något vackert som människor blir glada för. 

Balco kom han i kontakt med för cirka 10 år sedan genom sin norske arkitektkollega och vän Pål Jørgensen. Tillsammans genomförde de ett projekt med balkonginglasningar norr om polcirkeln i Narvik, Nordnorge.

– Att jobba så långt norrut är en mycket speciell upplevelse. På vintern är det mörkt dygnet runt och på sommaren går solen aldrig ner. Det gör att förutsättningarna för att hantera ljuset är väldigt speciella. Temperaturen överstiger aldrig 15–16 grader så inglasade balkonger är i princip nödvändiga här.
Stora delar av Narvik bombades under andra världskriget. När staden skulle byggas upp igen tog man hjälp av några av Norges främsta arkitekter. Detta arkitektoniska arv är viktigt att vårda, menar Finn Ørstrup.

– Man måste närma sig byggnaderna varsamt, ta hänsyn till husen, historien och den omgivande miljön. Mitt arbete innebär ofta en transformation från ett äldre uttryck till något nytt, modernt och det medför ett stort ansvar. 

Vid utformningen av balkonger är ljuset helt avgörande. Alla människor vill ha sol och ljus på sin balkong. Till sin hjälp har Finn Ørstrup därför utvecklat så kallade soldiagram – simuleringar som visar exakt hur ljuset faller på byggnaden under alla tider på dygnet och vid olika årstider.

– Ibland kan bara en strimma ljus längs golvet lysa upp hela rummet. Soldiagrammen hjälper mig att skapa ljus där jag behöver det och utifrån det kan jag ge balkongerna rätt proportioner och utformning. 

Rollen som arkitekt handlar om att möta och lyssna av kundens behov, menar Finn Ørstrup.

– Många har ingen aning om vad inglasade balkonger innebär. Ofta finns det ett behov av renovering i botten och när jag berättar vad som är möjligt att göra istället för en traditionell betongrenovering, blir kunderna väldigt överraskade. Pengarna måste ändå användas till renovering, varför inte investera i något som ger så mycket mer? Med ett inglasat system får du inte bara en balkong. Du får ett helt nytt rum som kan användas till vad du vill under större delen av året. Du sparar energi, minskar underhållskostnader och ökar samtidigt värdet på fastigheten. Allt blir bättre. Som jag ser det borde inglasning vara standard i norra Europa. 

Finn har valt att arbeta med Balcos inglasade balkongsystem av flera skäl.

– Balcos system är flexibla och ger mig möjlighet att göra det jag vill. Valmöjligheterna är stora när det gäller utformning, dränering, luckor, glas och färger. Systemen är dessutom driftsäkra och har en imponerande precision. Jag märker att Balco har ett gott rykte, kunderna blir väl omhändertagna och det är i princip aldrig några problem med grejorna. Balcos system håller vad de lovar – fin svensk industrikvalitet när den är som bäst.