Nyheter

Vellinge kommuns första gröna obligation

Den gröna obligationen är på 200 miljoner, och investerare är KPA Pension. Obligationen ska finansiera Omtankens hus i Höllviken – kommunens nya omsorgsboende och mötesplats för äldre.

– Vi är mycket glada över att kunna lansera vår första gröna obligation tillsammans med KPA Pension. Omtankens hus är ett exempel på Vellinge kommuns ambition att finansiera hållbara investeringar med gröna obligationer. Det är inte bara ett nollenergihus byggt enligt marknadens allra tuffaste miljökrav utan det är också ett fullservicekoncept för kommunens äldre, säger kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler (M).

Britta Burreau, vd på KPA Pension, säger så här om investeringen:

– KPA Pension verkar för att våra kunder skall kunna känna sig trygga i en hållbar värld. Vi investerar våra sparares pensionspengar i gröna, hållbara kommunprojekt, en win-win situation. Investeringen och det underliggande projektet, Omtankens hus, kombinerar miljöfokus med en unik fullservicelösning inom vård och omsorg, detta samtidigt som vi genererar avkastning till våra kunder.

Omtankens hus, som Vellinge kommun byggt tillsammans med Skanska, följer marknadens tuffaste miljökrav vad gäller allt från energieffektivitet till materialanvändning. Huset är ett nollenergihus, vilket innebär att det beräknas producera lika mycket eller mer energi som det förbrukar. Detta uppnås bland annat genom ett tak täckt av solpaneler och effektiv bergvärme.

Ramverket för gröna obligationer i Vellinge kommun introducerades i november förra året. Intresset från marknaden är stort, vilket ger en fördelaktig ränta.