Nyheter

ArkDes deltar i huvudutställningen på Venedigbiennalen med Petra Gipp och Mikael Olsson

Idag tillkännagav Yvonne Farrell och Shelly McNamara, curatorer för 16. Mostra Internazionale di Architettura, arkitekturbiennalen i Venedig 2018, att ArkDes är en av utställarna i utställningen Freespace – huvudutställningen på biennalen.

ArkDes kommer att visa en utställning om svensk 1900-talsarkitektur, tolkad av arkitekten Petra Gipp och konstnären Mikael Olsson. Utställningen kommer innehålla material från ArkDes samlingar och förhålla sig till arkitekturbiennalens övergripande tema Freespace genom att undersöka hur rumslig generositet kan bidra till upplevelsen av en plats eller ett landskap.

– ArkDes medverkan i huvudutställningen på arkitekturbiennalen i Venedig 2018 ger oss som institution en unik möjlighet att presentera delar av ArkDes unika samling på en av världens främsta arenor för arkitektur. Vi är stolta över att samarbeta med två av Sveriges främsta arkitekter och konstnärer och presentera en utställning som för samman svensk arkitekturhistoria med samtida uttryck, säger Kieran Long, överintendet på ArkDes.

ArkDes bidrag till 16. Mostra Internazionale di Architettura cureras av Kieran Long, (överintendent på ArkDes), Johan Örn, (intendent för samlingarna på ArkDes) och James Taylor-Foster, (intendent, samtida arkitektur och design på ArkDes).

ArkDes samlingar finns representerade i ytterligare två utställningar på biennalen; dels genom ett projekt av arkitekten Elisabeth Hatz, dels i Vatikanstatens paviljong Holy See, curerad av Francesco Dal Co. ArkDes stödjer även utställningen i den Nordiska paviljongen som i år leds av Finlands arkitekturmuseum.

Mer information om projektet släpps i slutet av maj 2018. 16. Mostra Internazionale di Architettura pågår i Venedig 26 maj – 25 november 2018.

Petra Gipp

Petra Gipp är en arkitekt baserad i Stockholm. Hon är ledamot av Konstakademien. I hennes arbeten smälter arkitektoniska och skulpturala uttryck samman och hennes arbetssätt karaktäriseras av en känslighet för plats, ljus och volym. Hennes mest kända verk inkluderar det prisbelönta Kivik Art Centre och Katedralen, uppfinnarverkstaden för audivisuell design för vilken hon nominerades till Mies van der Rohepriset 2015. År 2016 listade Architizer Petra Gipp som en av 26 kvinnor som förändrat arkitekturhistorien. Gipp har ställt ut i många sammanhang, bland annat på arkitekturbiennalerna i Venedig 2016, 2014 och 2012. Senare i vår öppnar en separatutställning om Petra Gipp på Liljevalchs konsthall där också en bok om Gipps arkitektur, beskriven genom gipsgjutningar, kommer att ges ut.

www.gipparkitektur.se

Mikael Olsson

Mikael Olsson är en konstnär. Han bor i Stockholm och har studerat fotografi vid Göteborgs universitet. I hans tidigare arbete Södrakull Frösakull (Steidl, 2011) undersöker han idéer om perception och representation genom två arkitektoniska verk av Bruno Mathsson, en av Sveriges mest kända modernistiska arkitekter och formgivare. Mikael Olsson har haft soloutställningar på Hasselblad Center, Göteborg, Galerie Nordenhake och Arthur Ross Gallery vid Columbia University, New York City och gör regelbundet uppdrag för T Magazine (New York Times). I det kommande arbetet on | auf (Steidl, 2018) med essä av författaren Péter Nádas har Olsson genomfört en fotografisk studie av Herzog & de Meurons och Ai Weiweis temporära paviljong vid Serpentine Gallery i London (2012). Mikael Olsson medverkar i den Guldpalm-belönade filmen The Square, regisserad av Ruben Östlund. Han representeras av Galerie Nordenhake.

Foto: Mikael Olsson