Nyheter

Strategisk inriktning för Akademiska sjukhusets lokalförsörjning

Nu har regionstyrelsen fastställt den strategiska inriktningen och de bärande principerna för Akademiska sjukhusets lokalförsörjning. Bland annat gäller nu principen om en-patientrum.

Bakgrunden är att det har saknats ett framåtsyftande dokument som hanterar Akademiska sjukhusets lokalbehov på lång sikt, och som tar hänsyn till olika förutsättningar (så som att sjukhusområdets yta är begränsad, samtidigt som Akademiska ska ligga i framkant vad gäller både forskning, utveckling och behandling).

Huvudprincipen är att Akademiska sjukhuset är en kunskapsorganisation med verksamhet för hälso- och sjukvård, samt forskning och utbildning, på flera platser inom Uppsala län. Till detta kopplas fyra bärande principer. Lokalerna ska vara generella – så flexibla att de kan möta även behov som inte är fullt kända idag. Lokalerna ska vara baserade på skilda flöden – det ska gå att separera professionella och publika flöden, öppenvård/slutenvård med mera. En bärande princip är också en-patientrum – något som bidrar till integritet och minskar behovet av kringlokaler. Lokalerna ska också fungera för nya arbetssätt, med funktionella vårdadministrativa ytor.

Förslaget innehåller också en lokalstrategi som bland annat specificerar vilken verksamhet som ska prioriteras på själva sjukhusområdet. Det är akutsjukvård som kräver det stora sjukhusets alla resurser, och specialiserad och högspecialiserad vård med samverkan mellan olika verksamheter eller runt avancerad utrustning för diagnostik och behandling.

Vård som inte är beroende av samverkan och samutnyttjande av resurser kan placeras utanför sjukhusområdet. Exempel på sådan verksamhet är geriatrisk rehabilitering, öppenvårdsmottagningar inom specialmedicin och ögonmedicin samt planerad kirurgi.

I samband med att strategin och principerna antogs gavs även ett antal nya uppdrag till regiondirektören. Bland annat att tillse att fastighetsutvecklingsplaner utanför Akademiska sjukhuset samordnas, så att bassjukvård från Akademiska sjukhuset kan samlokaliseras med övriga vårdorganisationen i enlighet med Akademiska sjukhusets lokalförsörjningsplan och kommande lokalförsörjningsplaner för Lasarettet i Enköping, Primärvård, Hälsa och habilitering samt Folktandvården.

Regiondirektören får också i uppdrag att utveckla hur samverkan, efterfrågan och kapacitetsutnyttjande i sjukvårdsregionen påverkar Region Uppsala och Akademiska sjukhuset vad gäller långsiktiga investerings- och lokalförsörjningsbehov.

Ett annat uppdrag till regiondirektören är att, i dialog med sjukhusledning och kollektivtrafikförvaltningen, säkerställa att Region Uppsala kan försörja Akademiska sjukhuset med kollektivtrafik på ett bra sätt.

Foto: Staffan Claesson