Nyheter

Sjukhuset nytt inslag i Malmös skyline

Nu byggs två nya vårdbyggnader på sjukhusområdet som kommer att förändra vardagen för personal, vårdtagare och besökare – och Malmös skyline. På torsdagen beviljade stadsbyggnadsnämnden bygglov.

Sjukhusområdet i Malmö ska bli högre, grönare och öppnare gentemot resten av staden. Hela området står inför en omfattande modernisering, som kommer att ske successivt under en tjugoårsperiod.

Närmast är det två byggnader om tio respektive elva våningar, totalt 57 och 62 meter höga, som ska byggas på båda sidor om Inga Marie Nilssons gata. Det högsta huset kommer att kvala in på delad tolfteplats över Malmös högsta byggnader, lika högt som Hyllie vattentorn och Malmö arena, och bli ett nytt inslag i Malmös skyline.

Bottenvåningarna är vikta för olika slags publika verksamheter. Det kan handla om kafé, restaurang, perukmakeri eller annat som går i linje med sjukhusverksamheten. De tyngre vårdfunktionerna, som exempelvis operation, förläggs till mittenvåningarna. Över detta, i ett mer stillsamt läge med utsikt över staden, ligger vårdavdelningarna.

Fasaderna får ljust grågult tegel och bottenvåningar i trä. Stor omsorg läggs vid fasadgrönska och omgivande möjligheter till rekreation och vila. Öster om de nya vårdbyggnaderna anläggs en stor park. Inga Marie Nilssons gata utformas som en gångfartsgata.

– Ett modernt sjukhus ställer höga krav på sina lokaler. Nu får vi ett grönt och tilltalande sjukhusområde, funktionellt och lättillgängligt för både vårdtagare, besökare och förbipasserande och en arbetsplats som anpassats efter framtidens avancerade sjukvård, säger Märta Stenevi (MP), kommunalråd och ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

– Sjukhuset i Malmö har ju några år på nacken. Nu får området ett välbehövligt lyft samtidigt som sjukhuset får nya moderna vårdbyggnader, säger Sofia Hedén (S), vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Bild: White Arkietkter