Nyheter

Regeringsuppdrag om tillgänglighet till Kiruna nya centrum

Regeringen har beslutat att ge Trafikverket i uppdrag att redovisa åtgärder för att underlätta för människor att ta sig till och från Kiruna nya centrum. I uppdraget ingår att se över alla sorters trafikslag och titta på olika målpunkter, som flygplats, resecentrum, järnvägsstation och bussterminal.

Inför flytten av Kiruna ska Trafikverket redovisa förslag på åtgärder för att skapa en god tillgänglighet till Kiruna nya centrum. Stadsomvandlingen har redan påbörjats och den kommer att pågå under en lång tid framöver, varför det är viktigt att man hittar lösningar som kan fungera på både kort och lång sikt. Det här utvidgade uppdraget öppnar upp för att se hur olika transportmedel och trafikslag kan samverka och komplettera varandra.

Uppdraget är utformat för att söka olika slags lösningar, inklusive innovativa tekniska lösningar, som kan skapa en god tillgänglighet för besökare till kommunen, oavsett målpunkt och oavsett i vilket ärende de besöker staden.

Syftet med uppdraget är också att få fram ett bredare underlag för att Kiruna kommun ska kunna fortsätta sin stadsplanering och bebyggelseutveckling på ett sätt som stödjer en långsiktigt hållbar stadsutveckling.

Förslagen ska bidra till en långsiktigt hållbar stadsutveckling i Kiruna. Trafikverket ska samråda med Kiruna kommun och LKAB.

Bild: White