Nyheter

60-talets energitjuvar förvandlas till energismarta hus

Nu startat MVB Astor Bygg renoveringen av tre flerfamiljshus i Backa Brunnsbo i ett samverkansavtal med Stena Fastigheter. Projektet är ett av de största energibesparingsprojekten i Göteborg och ett led i Stena Fastigheters långsiktiga hållbarhetsarbete.

Husen är byggda under åren 1962 – 1965. På 18 månader ska de 65 meter långa och 20 meter breda 8-våningshusen nu förvandlas till energieffektiva hus genom tilläggsisolering, nya fasader, balkonger, fönster, tak och ventilation. Totalt är det över 1 500 fönster och 12 000 kvm fasad som ska bytas. MVB uppskattar att det kommer att krävas ett femtiotal yrkesarbetare på plats. Hela renoveringen sker under det att hyresgästerna bor kvar.

– Vi kommer att renovera alla tre husen samtidigt med en förskjutning om två veckor. Det blir en spännande utmaning med noggrann planering och där vi kommer ta stor hänsyn för att de boende ska påverkas så lite som möjligt, säger arbetschef Jan Johansson.

Renoveringen av Backa Brunnsbo är den fjärde etappen i MVB:s och Stena Fastigheters samarbete. Tidigare har MVB genomfört renoveringen av Stena Fastigheters tre punkthus på Sångspelsgatan.

– Vi trivs med varandra och har under våra gemensamma projekt arbetat fram smidiga arbetsmetoder och bra kommunikation, fortsätter Jan Johansson.

Renoveringen kommer resultera i betydande energibesparingar för Stena Fastigheter men framförallt ett jämnar, skönare och varmare inomhusklimat för hyresgästerna.