Nyheter

Inglasad balkong sänker oönskat buller

Många av oss utsätts för oönskat buller varje dag, flera gånger om dagen. På väg till arbetet, på arbetet, ja till och med hemma. Idag är det svårt att undkomma buller. Trafik är den vanligaste källan till oönskade ljud och det påverkar oss mer än vi tror.

Exponering för buller som tenderar att störa den naturliga rytmen i livet kan påverka vår hälsa enormt. Dessa effekter kan omfatta allmänna hälsoproblem, sömnstörningar, kognitiva effekter, hörselskador, ökat blodtryck samt även kardiovaskulära problem.

Inte så rolig läsning kanske. Ett sätt att minska risken och skydda dig själv och din familj mot oönskat buller kan vara att installera en integrerad glaslösning från Balco, Rambölls studie och tidigare mätningar visar att en integrerad glaslösning från Balco halverar ljudet med upp till 20 dB.

En glasbalkong med inramade rutor sänker ljudnivån avsevärt. Bullerreduktionen varierar från lägenhet till lägenhet och beror på olika faktorer, såsom när lägenheten byggdes, hur den byggdes, vad fasaden är gjord av samt kvaliteten på fönstren. Det vi kan försäkra oss om är att invånare med en integrerad balkonglösning från Balco drar nytta av en ljusare balkong med ett bra akustiskt skydd som ger en mer avkopplande miljö.

Några referenser:
Clyde Terrance, Forest Hill i London
Placerad vid sidan av en järnväg i London var bullerproblematiken ett faktum. Ett behov av att minska buller från de närgående tågen var ett viktigt övervägande för detta nya byggprojekt och Balcos balkonger var en bra lösning. Genom att lägga till glaserade balkonger till Clyde Terrance kunde Balco ge boenden en extra uteplats som går att använda året runt och med en avsevärd minskning från yttre buller.

Mitros Housing Association, Wolfstraat i Utrecht, Nederländerna
Balco bytte ut de gamla ruttna träbalkongerna till ett helt nytt aluminiumsystem. Detta har inte bara förändrat utseendet på hela huset, det minimerar även buller från närliggande motorvägar och järnvägar.

Krohnsminde, Bergen, Norge
Fasaden på de fyra höghusen i Krohnsminde, längs den södra huvudvägen till Bergen, var i stort behov av renovering. Den trafikerade huvudvägen medförde ett behov av ljuddämpande glas. Tillsammans med arkitekten Pål Jørgensen, utvecklade Balco en attraktiv och funktionell lösning. Resultatet överträffade alla förväntningar. Bortsett från en oas där de 180 husägarna kunde slappna av, skyddades de även mot trafikbuller, vind och väder, så blev även balkonerna tre till fyra gånger större än tidigare. Statligt ägda Krohnsminde har verkligen blivit en symbol för staden.

Redaktionen