Nyheter

Design och beteende ska bidra till energieffektiva val

Energimyndigheten satsar 60 miljoner kronor på ett nytt forskningsprogram – Design för energieffektiv vardag. Programmet ersätter det tidigare programmet Energi, IT och Design som Energimyndigheten har drivit i tio år. Den första utlysningen öppnas inom kort.

Syftet med programmet ”Design för energieffektiv vardag” är att bidra till en hållbar energiomställning. Med hjälp av design och kunskap om människors vanor och beteenden ska individer och grupper få större möjligheter till att själva bidra till ett energieffektivt och hållbart samhälle.

– Att påverka människors beteenden och livsstilar utgör en viktig roll för att minska energianvändningen och ersätta fossila bränslen med förnybara energikällor. Energiforskning som tar hänsyn till design- och beteendeaspekter möjliggör att funktionalitet på produkter och lösningar, men även utformningen av styrmedel, överensstämmer med människors faktiska beteenden och preferenser, säger Mehmet Bulut som är programansvarig handläggare på Energimyndigheten.

Rent konkret ska programmet bidra till en ökad kunskap om design och beteende inom hållbarhetsarbetet, men även till utvecklingen av kommersiella tekniklösningar, produkter, tjänster eller affärsmodeller som är baserade på ett designtänk.

Första utlysningen öppnar i mars 2018
Design för energieffektiv vardag omfattar 60 miljoner kronor som kommer att fördelas över åren 2018 till 2021. Precis som för Energimyndighetens andra forsknings- och innovationsprogram kommer en stor del av programmedlen delas ut till projekt genom utlysningar. Den första utlysningen planeras att öppna i mars 2018.

– Vår förhoppning är att få in flera bra ansökningar från en stor bredd av aktörer. Vi strävar efter tvärvetenskapliga projekt som kombinerar energiforskning med design- och beteendevetenskap, säger Mehmet Bulut.

Tidigare resultat
Som resultat från projekt i det tidigare programmet Energi, IT och Design, finns bland annat en App som visualiserar energianvändning i hushåll, en grendosa som via en ljusslinga visar på hur mycket ström som går igenom den, ett testpilotsprojekt med barnfamiljer som byter ut bilen mot cykel för att på så vis kunna återkoppla om brister och förbättringar i stadsplaneringen, och mycket mer.