Nyheter

Akustiklösning med försvinnande skönhet

Det kan vara svårt att koncentrera sig i moderna kontorsmiljöer. Oväsen, telefonsignaler och visuella irritationsmoment stjäl fokus från viktiga arbetsuppgifter.

Det nya bärverkssystemet ”Mattvit 11” skapar tillsammans med modulundertak från Rockfon en rofylld arbetsmiljö, fri från störande element som dålig akustik och visuell oreda.

Rockfon introducerar ”Mattvit 11” som är ett bärverkssystem till modulundertak. Profilerna har försetts med en matt yta, som inte reflekterar omgivningarna, och gör att profilerna uppfattas som lika vita som resten av taket. Profilerna och undertaket smälter rent visuellt ihop, och kontrasten mellan dem minimeras    

– Vi har upplevt en väldigt stor efterfrågan både på lösningar med mindre kontrast mellan bärverk och undertaksskivor och på mindre reflektion. Det har vi tagit till oss, och med hjälp av ny teknologi har vi lyckats skapa ett bärverk med den positiva effekten att man upplever ett rum som mer rofyllt, säger den tekniske chefen på Rockfon – Oskar Meres – om Mattvit 11.

 En sober och elegant lösning
Tack vare den nya teknologin har bärverkssystemet fått ett mer neutralt uttryck. Detta eftersom ytan är mer vit – plus att en mer matt yta inte reflekterar färger och ytor från resten av rummet och just därför kommer att upplevas som mer vit.

Den nya teknologin gör hela undertaket mer homogent och gör det till en mer estetisk lösning.

Syftet med en nedpendlad undertakslösning är redan från början att dölja klumpiga ljud- och ljusinstallationer som stör ögat, så med andra ord är det estetiska precis lika viktigt som akustiken.

Dagsljus skapar inga reflektioner
Med Mattvit 11 bärverk, i kombination med våra undertaksskivor, kan du njuta av ett rum med både bra akustik och dagsljus. Mattvit 11 profilerna reflekterar inte dagsljuset utan ser istället till att ljuset fördelas jämnt och mjukt i rummet.

Oskar Meres förklarar:

– Det är viktigt att arbeta i rum där materialen har så kallat lågt glanstal, vilket är just vad det nya bärverkssystemet har. Coatingen ger nämligen profilerna en avsevärt lägre glans. Rent faktiskt är glanstalet ända nere på 3, om man tittar på undertaket i en 85 graders vinkel. Det är stor skillnad om man jämför med det gängse bärverkssystemet från Rockfon som har ett glanstal på 33.

Mattvit 11 upplevs – tillsammans med undertaket – som behagligt, vitt och matt, samtidigt som det tar bort akustiskt oväsen och låter ögat vila. Något som gagnar arbetsro och trivsel på kontoret i hög grad.

Foto: Rockfon
Redaktionen