Nyheter

Mora Armatur och Thomas Sandell i samarbete

Med Mora One har Sandell för första gången designat en hel blandarserie för kök och badrum. Formen och den avancerade produktutvecklingen bakom de högkvalitativa kranarna har gjorts i nära samarbete mellan Mora Armaturs team i Mora och Thomas Sandell. All tillverkning sker i Mora Armaturs fabrik i Östnor, en bit utanför Mora. Kranarna finns hos välsorterade återförsäljare.

För miljö- och produktbilder, vänligen se bifogat bildblad.

Mora One sammanlänkar Mora Armaturs historia med modern design och togs fram i samband med att företaget firade 90 år under 2017.

– En blandare är en tydlig och funktionell inredningsdetalj som kan lyfta ett helt kök eller badrum. Med Mora One ville jag skapa blandare som hämtar inspiration från Mora Armaturs 90-åriga historia men är designade för ett modernt hem. En varm, sober och elegant serie, säger Thomas Sandell, arkitekt och designer.

Thomas har i utvecklingsarbetet med Mora One bland annat inspirerats av en klassisk gårdspump. En grön eller ofta rostfärgad pump som många av oss känner igen från ett landställe eller torp med egen brunn. Mora One har i likhet med gårdspumpen en konisk kropp och skarpa övergångar till de plana ytorna.

– Allt började med att jag såg en vacker gammal pump på en gårdsplan i Mora. Högrest och stolt. Precis detta ville jag åstadkomma med Mora One. En serie blandare som på ett stillsamt och elegant sätt berättar om användbarhet, skönhet och hållbarhet. Mora One har en tidlös design som kommer att växa med tiden, berättar Thomas vidare.

Det är en komplicerad och tidskrävande process att utveckla och producera en ny serie blandare. Varje kran gjuts i mässing och testas och modifieras under lång tid. Teknisk innovation, hantverk och design måste gå hand i hand för att få det att fungera.

– Thomas Sandell är en designer och arkitekt med gedigen kunskap om vad människor söker och drömmer om när de skapar ett nytt hem. Detta i kombination med en stor förståelse för Mora Armaturs historik och avancerade produktion har resulterat i ett spännande samarbete som vi är stolta över, säger Marina Thors Morell, produktchef Mora Armatur.

Mora One har avancerad och beprövad teknik. Ett exempel är mjukstängning på köks- och tvättställsblandare samt tryckstyrning på termostater. Ett övergripande mål för Mora Armatur är att blandarna ska bidra till en mer hållbar värld genom att spara så mycket vatten och energi som möjligt utan att tumma på komforten.