Nyheter

Infobric utvecklar tjänst för ökad transparens och säkerhet på byggarbetsplatser tillsammans med NCC

Tjänsten är utvecklad i samarbete med NCC och testas nu på två pilotprojekt.

Som leverantör till byggbranschen har Infobric sett ett ökande behov av att enklare kunna kartlägga och få överblick över underentreprenörskedjan på byggarbetsplatsen. Från att kunna överblicka vilka personer som är verksamma på arbetsplatsen och vilket företag de är anlitade av, har Infobric utvecklat sitt system till att även täcka in information om partsförhållandena mellan företagen på arbetsplatsen, där den digitala tjänsten också blir en kontaktyta mellan huvudentreprenören och leverantörerna.

I tjänsten registrerar varje leverantör vilka underentreprenörer de anlitar. Underentreprenörerna får i sin tur registrera vilka de anlitar, och så vidare. Platsledningen får på så vis enkelt överblick över vem som arbetar för vem på arbetsplatsen, till en mycket lägre arbetsinsats än tidigare. Arbetsplatsen kan också använda tjänsten för att ge information till underentreprenörerna, och om man så vill även förmedla villkor som måste accepteras.

Infobric hade under en tid haft en lösning för tjänsten på ritbordet när Björn Björling, HR-specialist med ansvar för ID06-frågor på NCC, fick en idé till tjänsten efter att tillsammans med några kollegor gjort en kartläggning över vilka entreprenörer som fanns på NCC:s byggarbetsplatser.

– Vi såg att även om det fanns uppgifter om vilka vi anlitat så var det svårt att enkelt få en överblick. Samtidigt ville vi inte lägga mer arbete på platsledningen, säger Björn Björling.

När NCC presenterade sina idéer för Infobric var tajmingen perfekt. Infobric låg redan i startgroparna för att ta fram den nya tjänsten UE-kedja, och ett utvecklingsprojekt startades strax därefter.

– Det har varit ett givande samarbete under projektet, där NCC:s bidrag genom idéer och insikter varit till stor hjälp. Vi är väldigt nöjda med resultatet, och verifierar nu tjänsten i skarpt läge innan vi släpper den till marknaden, säger Björn Svennenfors, Chief Technology Officer och Chief Business Development & Strategy Officer på Infobric.

Sedan några veckor tillbaka testas tjänsten på bygget av NCC:s nya kontor Navet i Uppsala samt på NCC:s projekt för Länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Tjänsten UE-kedja lanseras under våren 2018 och är integrerad med Infobric Ease, ett system för bland annat personalliggare, inpassering och skalskydd på byggarbetsplatsen.