Nyheter

Flerbostadshus med utsikt över Ivösjön

…flerbostadshus med 52 hyreslägenheter i storleken ettor, tvåor och treor för egen förvaltning. Varje lägenhet får balkonger med utsikt över Ivösjön.

Byggnationen startare i april 2017 och i december påbörjas inflyttningen. Byggnaden består av trästomme, volymelement och putsad fasad i svart och vitt. Trerumslägenheterna får 16 kvadratmeter stora glasade balkonger och de mindre lägenheterna åtta kvadratmeter stora balkonger.

– Vi har byggt volymelementhus sedan 2002 på olika platser i Sverige. Bromölla är vårt sydligaste projekt. Annars huserar vi mest i Mellansverige med några avstickare både till Norrland och Skåne. Vi är drygt 40 anställda och bygger allting själva och även ritar objekten själva. Alla objekten är olika, säger Magnus Rhodin, byggherre och arbetsledare på Husindustrier.

Omkring 60 miljoner har Husindustrier investerat i byggprojektet Fiolen 1 i Bromölla. De 24 treorna blir cirka 72 kvadratmeter, de 20 tvårumslägenheterna cirka 54 kvadratmeter och de åtta ettorna blir 44 kvadratmeter i storleken. Hela byggnaden är totalt cirka 4 500 kvadratmeter och byggtiden sträcker sig från april till december 2017.

Planlösningen är klassisk med kök och vardagsrum separat, något som Husindustrier har upptäckt uppskattas av de boende. Golven beläggs med stegljudsreducerade plastmatta med parkettmönster och badrummen beklädes med klinkermönstrad plastmatta för att erhålla ett effektivt fuktskydd. Badrummen får även tvättmaskin och torktumlare. Köken utrustas med bänkskiva i ek, spis, ugn, kyl och frys. Skåpsluckorna är vita med ekkant genomgående.

– Att bo på Ivöstrand innebär att bo centralt, nära naturen och samtidigt nära sjön, endast 20 meter från strandkanten. De flesta får fin utsikt över Ivösjön eller Skräbeån som ligger i närheten, säger Magnus Rhodin.

I och med att Husindustrier väljer att bygga i trä bygger de också miljövänligt. Byggnaden är 47 gånger 25 meter i storlek med en gemensam trappuppgång med hiss och nio lägenheter per våningsplan. Översta våningsplanet är något indragen. Där finns för övrigt bara åtta lägenheter.

– Det högsta huset vi byggt var ett sju våningar högt hus i Eskilstuna. Annars är detta också ganska högt, tillägger Magnus Rhodin.

Det är totalt fyra byggherrar som bygger nere vid Ivösjön. Ivöstrand blir därmed en helt ny stadsdel i Bromölla med fin parkmiljö och promenader kring sjön. Utanför byggnaden kommer det att finnas parkeringsmöjligheter.

Bild:

Fiolen 1 i Bromölla innehåller 24 treor om cirka 72 kvadratmeter, 20 tvårumslägenheter om cirka 54 kvadratmeter och åtta ettorna om 44 kvadratmeter. Att bo på Ivöstrand innebär att bo centralt, nära naturen och samtidigt nära Ivösjön.

Foto: Husindustrier

Fakta:

Byggherre: MW Ivöstrand AB

Arkitekt: MW Ivöstrand

Byggnadsentreprenör: MW Ivöstrand