Nyheter

Academy intensivutbildar arbetsledare åt byggbranschen

Kompetensbristen inom byggbranschen får företag att gå på knäna och många tvingas tacka nej till uppdrag. Nu startar Academy, ett systerbolag till Academic Work, en intensivutbildning som ska lösa den akuta kompetensbristen och locka fler till byggbranschen.

Academy har sedan starten 2015 intensivutbildat nästan 400 deltagare inom programmering och andra tekniska bristyrken. Nu startar Academy ytterligare en intensivutbildning, Academy Technology, som på 12 veckor ska vidareutbilda 30 deltagare till arbetsledare inom bygg och anläggning.

– Nästan vartannat byggföretag har tvingats tacka nej till uppdrag på grund av bristande tillgång på medarbetare med utbildning från gymnasieskolans yrkesprogram. Det visar SCB:s arbetskraftsbarometer, säger Micael Holmström, VD på Academy. Våra diskussioner med företag i branschen visar att drivna arbetsledare, som verkligen tycker om att leda och har talang för detta, är en av de mest efterfrågade kompetenserna.

Utbildningen är framtagen tillsammans med branschexperter och i dialog med företag inom branschen för att motsvara det kompetensbehov som finns på arbetsmarknaden. Under utbildningen varvas teoretiska och praktiska moment för att ge byggteknisk kunskap och förståelse för byggprocessen, men lika viktigt är deltagarnas förmåga inom ledarskap och produktionsstyrning.

– I en utredning på uppdrag av regeringen, för att säkerställa arbetskraften inom byggsektorn, föreslås att storsatsa på unga vuxnas karriärskifte och vidareutbildning, men även att anpassa utbildningarna till arbetslivets krav. Det är precis vad vi gör med Academy Technology som är en snabb åtgärd mot en akut kompetensbrist i byggbranschen, även om det samlade kompetensbehovet naturligtvis är långt större, säger Micael Holmström.

Utbildningen bygger på den amerikanska metodiken Accelerated Learning, vilket innebär praktiskt lärande i högt tempo där man utgår från konkreta uppgifter som är relevanta för yrkesrollen som arbetsledare. Efter den kostnadsfria utbildningen är deltagarna garanterade tillsvidareanställning som konsult hos systerbolaget Academic Work. Utbildningen startar 28 maj på Academy Campus i Kista. Läs mer på www.academy.se

Foto: Svensk Byggtjänst
Redaktionen