Nyheter

Toppläge för bostäder i norra Ulricehamn

…vid sjön Åsunden och höga berg som är utmärkta för slalom vintertid bygger nu Parkängen Fastigheter 60 nya hyresrätter på toppen av Rönnåsen i det nya bostadsområdet Täljstenen.

Lägenheterna uppfördes i sex stycken tvåvåningshus uppdelat på tre projekt. Husen är omgärdade av fina grönytor i ett högt och fritt läge endast ett stenkast från gång- och cykelväg, fotbollsplan och lekplats.

– Vi fick en förfrågan om att bygga dessa hus och skapade i samband med det ett förfrågningsunderlag, berättar Per Gärdelöv, projektledare på Erik Larsson Bygg. Det var lite osäkert från början hur mycket man skulle våga att satsa.  Därför började vi lite försiktigt med två hus på två våningar och med 20 lägenheter. Intresset visade sig dock vara så stort att vi fick en ny beställning på ytterligare fyra hus på vardera 10 lägenheter.

Fin placering i orörd skogsdunge

Under 2015 påbörjades markarbetena och grundkonstruktionen för att kunna börja bygga i mars 2016. Husen är prefabricerade i betong och levererade av G-betong i Tranemo.

Husen ligger lite oregelbundet för att ta upp naturen och få in den naturligt i miljön. Betongfasaderna är putsade i en ljus kulör.

– Lägenheterna har en mycket god standard med parkettgolv, kaklade badrum med golvvärme, klinker och golvvärme i entrén, egen tvättmaskin i lägenheten, fullutrustade kök med diskmaskin samt fiberanslutning. Samtliga har egna ingångar och terrass alternativt balkong som ger den trevliga villakänslan. Lägenheterna är mycket välplanerad och i storlekar från 35 till 80 kvadratmeter.

Stor efterfrågan

– Marken ägde Ulricehamns kommun och vi fick vetskap om den 2012, berättar Martin Gunnardo, vd Parkängen Fastigheter AB. Vi räknade på projektet men valde att avvakta. 2014 skedde regeringsskifte med fokus på hyresrätter och ett investeringsstöd från staten. Det blev en katalysator. Vi köpte marken på våren 2015 och startade projekteringen på hösten.

Detaljplanen medgav 60 lägenheter. För att vara på den säkra sidan beslöt man att dela upp projektet i tre delar och börja med att bygga 20 lägenheter. Parallellt påbörjades uthyrningen. Hela projektet blev uthyrt direkt.

– Med facit i hand hade vi kunnat bygga alla 60 lägenheter på en gång. Nu har dock hela byggprocessen blivit mycket bra och med ett genomgående bra flöde. Den första inflyttningen skedde i december 2016 och den andra under sommaren 2017 och den sista nu i november.

 Positiv trend

– Parkängen Fastigheter AB är ett familjeföretag som funnits i fastighetsbranschen sedan 1970-talet, vilket innebär att vi har stor erfarenhet av hyresmarknaden, säger Martin Gunnardo.

På senare år har det skett ett stort uppsving i Ulricehamn som ursprungligen är en mindre villastad. Genom att många bostadsrätter har byggts har det också medfört flyttkaruseller. Därför finns också behovet av hyresrätter.

– Investeringsstödet som vi har fått medför ett antal motkrav. Hyresnivån är exempelvis maximerad till 1300:- per kvadratmeter boarea och år. Det innebär att en tvårummare blir mellan 300 och 500 kronor billigare per månad än andra nybyggnadsprojekt i stan. Energimålen ska vara lägre än Boverkets regler. Staten kräver också en central bostadsförmedling alternativt samarbete med kommunen. Vi samarbetar med kommunen och upplåter 10 procent av beståndet till kommunen som har gett en mycket positiv effekt med bland annat nyanlända från Syrien som är mycket glada för sin fina bostad. Till sist är kravet att bostäderna förvaltas som hyresrätter i femton år.

I övrigt är det många på orten som har velat byta upp sig och komma till en ny fräsch lägenhet. Projektet har också tagits mycket väl emot av stadens politiker som tycker att det äntligen är någon som satsar på just hyresrätter.

Fakta

Byggherre: Parkängen Fastigheter AB

Arkitekt: Bengt Kettil byggkonsult AB

Byggnadsentreprenör: Erik Larsson Bygg AB