Nyheter

Spänstig arkitektur i Barkarbystaden

…en ny stad fram på det före detta flygfältet som nu ligger till grund för det nya området. Veidekkes Brf Barkarby Metropol är ett av de nya flerbostadshusen som tar plats i den nya stadsbilden.

 Planerna för projektet Barkarby Metropol har funnits lika länge som visionen om Barkarbystaden. Ambitionerna för att bygga samhälle och stad har varit stora från allra första början. För oss är det så klart spännande att vara med och bidra med ett projekt som Barkarby Metropol som vi tror kommer att tillföra stadsbilden ett mervärde, konstaterar Stefan Lifvergren, projektutvecklare på Veidekke.

Sedan projektstarten har vissa förändringar skett i detaljplanen. En av de saker som påverkat de första planerna allra mest är att tunnelbanans blå linje på sikt kommer att fortsätta ut till Barkarby.

– Det är ett oerhört stort plus som förbättrar kommunikationerna avsevärt. När förlängningen av den blå linjen är klar kommer boende i Barkarby att kunna ta sig in till city på mindre än en halvtimme.

Det gamla flygfältet genomgår en stor förvandling och kommunen har haft tydliga idéer om hur staden ska utformas. Ett önskemål är bland annat att man velat att byggherrarna ska satsa på gröna tak och fasader i klara färger.

– Vi har haft en tät dialog med kommunen och för vår del har det landat på stilsäkra hus med sedumtak och en huskropp med gula partier i fasaden. Själva kvarteret utmärker sig genom att det är utformat som ett strykjärn, vilket gör det till en tydlig markör i området.

Allt som allt blir det 211 lägenheter samt en förskola med sex avdelningar. I det underliggande garaget finns det 105 parkeringsplatser. Lägenheterna är yteffektiva med bra planlösninger vilket enligt Stefan Lifvergren också ligger i tiden. Man har valt att satsa på många mindre lägenheter i projektet och största antalet lägenheter är ettor, tvåor samt treor. Men det finns även större fyror och femmor. Storleken på lägenheterna varierar men ligger på mellan 31-113 kvadratmeter.

– Vi tar verkligen tillvara alla ytor och utnyttjar alla kvadrat på ett effektivt sätt kombinerat med smart förvaring. Lägenheterna i markplan har studiokaraktär och där finns det även möjlighet att bygga loft.

Alla boende har antingen tillgång till balkong eller en trevlig uteplats. Standarden är hög rakt igenom med påkostade detaljer som spottar i badrum och under väggskåp i kök, induktionshäll samt även inbyggnadsugn och micro i högskåp i de större lägenheterna. Huskropparna är långa vilket gör att ett flertal större lägenheter har ljusinsläpp från två håll.

Att tänka på de tre hållbarhetsaspekterna: social-, ekonomisk- och ekologisk hållbarhet har varit en självklarhet projektet igenom. Man har bland annat installerat avfallskvarnar samt en sopsug som kommer att minska transporter i området. I föreningen finns även ett miljörum. Barkarby Metropol är som alla Veidekkes bostäder i egen regi produktion Svanenmärkt.

– För att tillgodose marknaden och bygga socialt hållbart har vi små och stora lägenheter. Det är även viktigt för oss och köparna att vi lämnar över en förening med ordnad ekonomi för förvaltning. Långsiktighet måste finnas med i alla aspekter.

Som en trevlig bonus kommer ett konstverk av arkitekten Annika Oskarsson att installeras på en av gårdarna där det även finns möjlighet till rekreation och lek.

– Det är ett fantastiskt bra läge med närhet till naturen. Här kommer det att vara smart och vackert att leva vilket är en konkurrensfaktor idag, avslutar Stefan

 

Fakta: Brf Barkarby Metropol Vad: Nybyggnad av flerbostadshus och förskola i Barkarby, Järfälla

Byggtid: April 2016- Våren 2019

Byggherre: Veidekke Bostad

Samverkansentreprenör: Veidekke Entreprenad

Arkitekt: BSK Arkitekter AB

Värde: 450 Mkr