Nyheter

Södra Centrum i Göteborg växer

…234 lägenheter i tre bostadsrättsföreningar. Därtill kommer 146 lägenheter i bostadsrättsföreningen Atlas med byggstart 2018. JM bygger alltså totalt 380 nya lägenheter i kvarteret Light Factory. Ett gammalt industriområde centralt beläget nära Korsvägen, Scandinavium och Liseberg får nytt liv.

– Vi kallar vårt kvarter för Light Factory med anledning av att fasaderna kommer att lysas upp på ett mycket spännande sätt, berättar Henric Wahlström, projektledare på JM AB. Vår avsikt med våra kvarter är att sätta södra centrala Göteborg på kartan med byggnader som är elegant upplysta.

Grekiska gudinnor förskönar tillsammans med Atlas

Södra Nova, Norra Nova och Nyx är de tre bostadsrättsföreningarna som JM har börjat bygga därtill kommer bostadsrättsföreningen Atlas. Därutöver bygger Skanska 256 lägenheter under namnet Studio 256. Sammanlagt blir det 650 nya lägenheter i kvarteret.

Bostadsrättsföreningen Nyx har fokuserat på mindre lägenheter där snittstorleken är på 42 kvadratmeter. Den rasterförsedda fasaden belyses på ett trevligt sätt där hissarna som går precis innanför rastret bakom en glasskiva är upplysta och skapar en spännande effekt samtidigt som man ser ut till omgivningen från hissen.

– Nyx är lämpad för förstagångsköparen och för den som gillar den trendiga touchen, säger Henric Wahlström. Lägenheterna är populära då de ligger alldeles intill de goda kommunikationerna direkt in till Korsvägen och centrala Göteborg.

Ett ganska nedgånget område med gamla fabrikslokaler får nu ett behövligt lyft. Och mer är på gång. I kvarteret planerar JM förytterligare en bostadsrättsförening, Atlas, med byggstart 2018. Samma år planeras byggstart 200 meter söderut mot Mölndal för kvarteret Södertull.

Högt ställda planer

Light Factory är ett L-format hus på 10 våningar längs Mölndalsvägen och tvärgatan Falkenbergsgatan. Under byggnaderna blir det parkeringsgarage som man når med hiss direkt från trapphusen.

Då Nyx står för natten får hon representera den mörkare och lite råare delen av Light Factory. Här finns ett stort antal studiolägenheter som har en annorlunda fönstersättning med burspråk och fönsterboxar som också kan fungera som sittplatser. Inredningen tar upp den ursprungliga textilindustrins charm, med råa detaljer, mörkare material och infälld belysning. Här kommer den första inflyttningen ske i de 80 lägenheterna i slutet av januari 2018.

– Byggnaderna utmed Mölndalsvägen kallar vi för Nova som betyder stjärna på latin och står för det ljusa stilrena och eleganta. Här får de flesta lägenheterna ljusinsläpp från två håll. Samtliga bostäder får stora fönster och balkonger eller uteplatser i västerläge. Diskreta skjutdörrar till sovrum och badrum med infällda spotlights samt parkettgolv av vitpigmenterad ask är några av detaljerna. Här har vi också satsat på teknik med trådlösa ljudanläggningar, laddstation för elbilar, bilpool och låsbara cykelboxar.

JM Region Väst har som målsättning att bygga 500 lägenheter per år fram till 2020. Och man är på god väg.

Fakta:

Byggherre JM AB

Totalentreprenör JM AB

Arkitekt Tengbomgruppen AB

Geokonsult  Tellstedt i Göteborg AB