Nyheter

Kompromissa inte med säkerheten – välj en arbetshjälm från Petzl

 Hjälmarna finns i flera olika färger och modeller för att ge skydd för de risker arbetet innebär. Och alla kan kompletteras med de vanligaste tillbehören som pannlampa, visir och hörselkåpor – utan att tumma på varken säkerhet eller gällande certifiering.

Rätt hjälm är avgörande för säkerheten. Hjälmen är en självklar del i fallskyddsutrustningen och vid arbeten i riskfyllda miljöer. Men det gäller att välja rätt hjälm. En bra vägledning vid valet är att utgå från de arbetsuppgifter man ska utföra och vilka risker som är förknippade med arbetet. Olika arbetsuppgifter innebär olika risker. Därför finns Petzls yrkeshjälmar – Vertex och Alveo i flera modeller.

etzls hjälmkoncept är en helhetslösning som ger komplett skydd. Med en Petzl hjälm är det lätt att, utan att tumma på säkerheten eller certifieringar, komplettera hjälmen med de tillbehör som jobbet kräver. Alla Petzls hjälmar är kompatibla med vanliga tillbehör som pannlampa, visir och hörselkåpa. För den som är osäker vilken Petzl hjälm man ska välja finns en riskanalys som steg för steg går igenom vilka risker jobbet innebär och ger vägledning inför valet.

1. Välj pannlampa och bär den som passar dig bäst. Vilken pannlampa du ska välja handlar om vilket ljus du behöver. När kravet på riktigt bra arbetsljus är högt är Petzl PIXAPetzl Ultra Vario och nya Petzl DUO tre bra alternativ. Lamporna kan fästas direkt på hjälmen via en adapter som medföljer lampan, fästas via en skåra framtill på hjälmen eller sitta kvar på pannbandet som sätts fast i skåror som finns runt om hjälmen. Är behovet av extra arbetsljus inte lika stort är Petzl kompakta och smidiga pannlampor ett bra val.

2. Skydda ögonen med rätt visir. För dig som behöver skydda dina ögon eller hela ansiktet är det lätt att montera ett ansiktsskydd eller visir på hjälmen. Petzl hjälmarna har förborrade hål för snabb och säker montering. När du behöver både lampa och visir i jobbet – använd lampans adapter och sätt fast den på hjälmen där du vill ha den. Läs mer om Petzl Vizir och Petzl Vizenhär.

3. Alla standardhörselkåpor kan monteras på hjälmen. Behöver du skydd som dämpar höga ljud och buller kan du lätt montera hörselkåpor på din hjälm. Alla Petzl hjälmar är förberedda för montering av standardkåpor som till exempel Peltor.

Petzl distribueras i Sverige av C2 Vertical Safety.

FAKTA Petzl Vertex

Petzl Vertex Best klarar samtliga krav enligt EN397 och några av de frivilliga kraven i standarden med undantag för det förstärkta hakspännet som är starkare än kravet. Det starkare hakspännet ökar säkerheten eftersom risken minskar att hjälmen ska åka av vid ett islag eller ett fall och löser ut först vid 50daN.

Petzl Vertex är en bekväm och tålig hjälm med 10 års livslängd. Med hjälp av två justeringshjul i sidorna är det lätt att hitta rätt passform och centrera hjälmen mitt på huvudet. Skalet är tillverkat i ABS-plast. Ett material som gör hjälmen tålig både vad gäller slag och allmän användning. Hjälmen är klar för montering av standardhörselkåpor och ansiktsskydden Petzl Vizir och Petzl Vizen. Petzl Vertex har både fyra fästen för lampans pannband och en skåra för snabb direktmontering av Petzl Pixa, Petzl Ultra Vario och Petzl DUO pannlampa på hjälmen. Två olika tjocklekar på svettband för bästa passform.

Petzl Vertex Best har ett oventilerat skal och ett hakspänne som löser ut vid 50 daN. Petzl Vertex Best finns i standardfärgerna röd, gul, och blå och i färgerna mörkgrön och limegrön neonfärg. Petzl Vertex finns också med ett ventilerande skal med förslutningsmöjligheter och ett hakspänne som löser ut vid 50 daN – Petzl Vertex Vent.

FAKTA Petzl Alveo Vent

Ventilerad lättviktshjälm för arbete på höjd och räddning. Tålig och komfortabel hjälm som möter satt standard för arbete på höjd, undantaget elektrisk isolering. Hakspännet är gjort för att reducera risken för att hjälmen åker av vid ett eventuellt islag vid ett fall; brottsstyrka större än 50daN (EN 12492 hjälmstandard för bergsklättring).

Skalet i ABS-plast gör den mycket stryktålig både vad gäller slag och allmän användning. Hjälmen har gjorts extremt lätt på grund av den speciella vadderingen. Kraften från till exempel ett slag absorberas genom att vadderingen deformeras. Justeringshjulen i sidorna hjälper till att centrera hjälmen och ser till att den sitter stadigt på huvudet. Möjlighet finns att montera standardhörselkåpor samt Petzl VIZIR ansiktsskydd. Fyra pannlampsfästen samt en skåra för monteringa av Petzl PIXA pannlampa.