Nyheter

Järngrinden bygger nya lägenheter i Halmstad

 …ligger där Slottsmöllans Tegelbruk en gång låg.

Det nya huset ligger vid Sperlingsholmsvägen 35, ca 2,5 km norr om Halmstads centrum. Området där huset ligger är planerat som en centrumnod i staden. Avsikten är att skapa en blandad bebyggelse med bostäder, service, och mindre företag.

Huset, som kostar 200 MKr, är den första etappen i ett större projekt. Totalt är det tre hus som ska byggas. Tobias Johannesson från Järngrinden AB berättar:

– Projektet omfattar 330 hyresrättslägenheter samt kommersiella ytor innehållande förskola och handel. Lägenheterna är fördelade i tre 16-våningshus vilka sammanbinds av ett 7500 m2 stort gårdsbjälklag.

Projektet kommer att färdigställas i etapper. Första bostadshuset (Hus A) inflyttas i april 2018, andra (Hus B) preliminärt i september 2018 och sista (Hus C) preliminärt i mars 2019. I samband med att sista bostadshuset är klart ska också torget och de kommersiella ytorna vara färdigställda.

Lägenheterna är från 1 rum och kök, till 4 rum och kök, i storlekar från 33 kvm, till 105 kvm. Väggar och tak är vitmålade. Golven har ekparkett och ekfanérsocklar. Det finns städskåp, garderober och högskåp med släta vita luckor och handtag i krom, och fönster med fönsterbänkar i natursten.

Köken har spis med häll, köksskåp med vita luckor, kyl, frys, och diskmaskin. Badrummen är kaklade, och har egen tvättmaskin och torktumlare.

Alla lägenheter har egen balkong. Lägenheterna på markplan har en uteplats. Storleken varierar beroende på hur stor lägenheten är. Vissa balkonger har vindskydd, eller bullerskydd.

Takterasser

Det finns två stora takterasser för alla som bor i huset. Takterasserna har utsikt över Halmstad, och över havet.

I bottenplanet finns förråd med nätvägg och metalldörr. Storleken på förråden varierar från 1,8 kvm till 4,4 kvm beroende på lägenhetsstorlek. I bottenplan finns ett gemensamt rullstols- och barnvagnsförråd.

Minimal miljöpåverkan

Byggnaderna miljöcertifieras inte, men Järngrinden strävar efter att minimera både miljöpåverkan och energiförbrukning:

– Bostadshusen och handelslokalerna har t ex bergvärme som uppvärmningssystem och samtliga lägenheter och lokaler har individuell mätning av el, varm- och kallvatten, berättar Tobias Johannesson. Individuell mätning minskar bevisligen den totala förbrukningen i objektet, och det är naturligtvis också bra för de boende att man kan vara säker på att man endast betalar för sin egen förbrukning.

Fakta

Byggherre: Järngrinden Projektutveckling AB

Totalentreprenör: Byggnads AB Tornstaden

Arkitekt: Semrén & Månsson AB

Tidplan: våren 2016 – april 2018 (etapp 1)

Kostnad: 200 MKr (etapp 1)