Nyheter

Högteknologiskt och fantasifullt i Neptun

… direkt sjöläge, mellan de blivande lokalgatorna Neptungatan och Sjöjungfrugatan. Neptun blir Kajstadens ansikte utåt.

Neptun består av tre huskroppar om 4-6 våningar samt ett miljöhus. Allt binds ihop med en gemensam gård, parkeringsplatser och källare.

Totalt omfattar kvarteret cirka 121 hyresrätter i olika storlekar från tvåor till fyror med fokus på yteffektiva lägenheter för unga familjer och kompisboende. I bottenvåningen blir det också två butikslokaler.

I Neptun används olika fasadmaterial som plåt, puts, trä och murade fasader för att ge ett varierat intryck och en känsla av småskalighet. Mittenhuset förses med handknackade och för hand murade keramikplattor i fasaden för att skapa en speciell känsla i arkitekturen.

Överskottsvärme
Neptun blir Sveriges första flerbostadshus som uppförs som plusenergihus. Genom energi från solceller och tillvaratagande av överskottsvärme så producerar huset mer energi än vad det förbrukar. Kombinationen av 1250 kvm solceller och bergvärme är avgörande.

– Vi vill testa nya grepp när det kommer till plusenergihus och Miljöbyggnad. Vi ser oss som pionjärer, säger Viktor Gärde, projektledare vid Sveafastigheter Bostad.

– Med plusenergi avses den mängd energi som produceras netto över året och den mängd energi som köps in sett enligt BBR:s specifika energianvändning.

Golvvärme
Elproduktionen kommer från solceller och energiförbrukningen minskas med en bergvärmepump som solcellselen kopplas till. Uppvärmningen sker med golvvärme i samtliga lägenheter. Högeffektiva FTX-aggregat och ett tätt klimatskal är också en förutsättning.

– Det täta lådtänket och att ta tillvara på all energi så gott det går är avgörande. Målet är också att baslasterna i de boendes vitvaror kommer från solcellselen först och främst.

– För oss är det viktigt att poängtera att det går skapa plusenergibyggnader även i ett konventionellt hyresrättshus. Vi får också ett hus som är billigare att drifta, betonar Viktor Gärde.

Miljöbyggnad Guld
Neptun ska certifieras som Miljöbyggnad Guld och mycket av de krav som ställs uppnås redan genom satsningen på plusenergihus.

Dessutom får lägenheterna individuell mätning av varmvattenförbrukningen och de boende får tillgång till elbil, bilpool och cykelpool.

– Vi ligger bra till i projektet. Produktionen har gått bra förutom de oväntade grundförhållanden som uppkom efter den gamla kolkajsverksamheten. När väl detta vara ordnat har det gått som det ska. Inflyttningen i den första etappen med tre av fem trapphus blir till midsommar 2018. Vi siktar på inflyttning av den sista etappen i augusti-september 2018, avslutar Viktor Gärde.

Fakta:

Byggherre: Sveafastigheter Bostad

Total- och byggnadsentreprenör: Hanssons Hus Entreprenad

Arkitekter: Alessandro Ripellino Arkitekter och Voten Konsult

Första inflyttning: sommaren 2018