Nyheter

Alsike expanderar med nya bostäder

…av både mindre och större lägenheter för att attrahera en bred målgrupp.

De nya flerbostadshusen i Brf Berget som står klara för inflyttning i november och december ligger naturnära i Alsike, ett modernt bostadsområde som växer stadigt. Boendet passar människor som vill bo bekvämt, umgås och ha närhet till naturen. En av de positiva egenskaperna med Alsike som gör att många väljer att bo där är det utmärkta pendlarläget mellan Uppsala och Stockholm. Det är dessutom en trygg och barnvänlig miljö med ett flertal skolor och förskolor inom räckhåll.

I takt med att antalet bostäder ökar så växer även serviceutbudet. Planer finns bland annat för gym och en stor matbutik. I Knivsta Centrum som ligger 3 km bort finns annars all annan service som frisörer, klädbutiker, systembolag och restauranger.

Föreningen kommer att bestå av två flerfamiljshus om 4 plan och 24 lägenheter vardera. De totalt 48 lägenheterna är fördelade på 16 st 2 rok, 8 st 2,5 rok, 8 st 3,5 rok, 8 st 4 rok samt 8 st 5 rok.

Utökat åtagande

Byggherre för projektet har TB Bostad Öst AB varit och Veidekke har stått för totalentreprenaden.

– Vi gick in i samverkansentreprenad och tog fram systemhandlingar tillsammans med TB som sedan utmynnade i en totalentreprenad. Vi har varit involverade sedan hösten 2015, säger Anthony Norén, avdelningschef på Veidekke Entreprenad AB.

Inför projektet var det en arkitekttävling som Veidekke vann tillsammans med Fokus Arkitektur AB. En av anledningarna till vinsten var att man hade en klar tanke om lägenhetsfördelning. Veidekke blev sedan upphandlade av TB Bostad och man följde kommunens detaljplan och maximerade enligt kravlistan med bland annat solceller på taket.

Annorlunda loftgångar

En av de utmärkande detaljerna med fastigheterna är de gemensamma och effektfulla ljusgårdarna med öppna trapphus. Dessa är öppna 12 meter från markplan upp till glastaket. Ljusinsläppet och den genomtänkta ljussättningen gör det till en ljusgård som sticker ut.

Loftgångarna är tänkta att inte bara fungera som transportleder utan även för umgänge och har därför gjorts breda så att man skapat ett ”loftgångstorg”. Tanken är att ”loftgångstorget” som tillåter viss möblering ska främja socialt umgänge mellan grannar om så önskas.

– Loftgångarna är en annorlunda och spännande detalj i projektet.

Husen består av traditionella lägenheter som alla har stora och fina balkonger. Lägenheterna om 2 rok har väl tilltagna sovrum och en öppen planlösning mellan kök och vardagsrum. De lägenheter som är på 3,5 rok och 4 rok har flexibel planlösning och har ett extra rum alternativt en större sällskapsyta.

– Tvåorna och fyrorna har externa förråd på samma våningsplan som lägenheten. Det är praktiskt och inte så vanligt.

Femmorna utmärker sig bland annat med två balkonger. Alla lägenheternas köksfönster vetter ut mot den gemensamma ljusgården för att man ska få ”villakänsla” med grannar.

– Sammanfattningsvis har det varit ett lyckat projekt. Vi har klarat tidplanen bra och jag tror de nya bostadsägarna kommer att bli väldigt nöjda, avslutar Anthony Norén.

Fakta: Brf Berget Vrå Vad: Nybyggnad av flerbostadshus i Alsike 

Byggtid: 15 månader

Byggherre: TB Bostad Öst AB

General- och byggnadsentreprenör:

Arkitekt: Fokus Arkitektur AB

Värde: 70 Mkr