Nyheter

Amorteringskrav vänder trend i fallande bostadsmarknad – fler mäklare tror på prisuppgång

Antalet mäklare som spår prisuppgång de kommande tre månaderna ökar. Trots fallande priser på bred front. Det visar den Mäklarpanel som genomförs av Valueguard i samarbete med Fastighetsmäklarförbundet (FMF). Trendbrottet kan bero på att mäklarna spår att fler bostadssäljare och köpare försöker hinna göra affär innan det nya amorteringskravet träder i kraft 1 mars.

– Det skapar ett tidsfönster på drygt två månader att utnyttja för de som ska köpa bostad, konstaterar Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet.

Resultatet från Mäklarpanelen visar att de senaste två veckorna tror 2 av 5 (40 %) tror priserna kommer att gå ned den kommande tremånadersperioden. Ungefär 1 av 5 (19 %) tror på prisuppgång och 2 av 5 (41 %) tror på stillastående priser. Vi har därmed ett trendbrott med färre mäklare som tror på sjunkande priser.

ab tillsalu

– Att trenden har vänt beror sannolikt på att mäklarna har koll på vad tidsfönstret fram till 1 mars innebär. Aktiviteten på bostadsmarknaden kommer troligen att öka innan det skärpta amorteringskravet träder i kraft och fönstret stängs, säger Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet.

– Vad köparna måste komma ihåg är att de behöver skriva kontrakt på den nya bostaden före 1 mars, annars faller de under det skärpta amorteringskravet. De köpare som vill slippa det skärpa amorteringskravet får nu bråttom med sina bostadsaffärer, vilket gör säljarna till vinnare på bostadsmarknaden. Det är hög tid att hitta rätt mäklare och inleda försäljningsprocessen, menar Carolina Stegman.

Redaktionen