Nyheter

Gekås Ullared bakom Vesterhavsporten – nytt landmärke i Falkenberg

I dagarna lämnar Vesterhavsporten AB in bygglovsansökan för nya bostäder och lokaler i Falkenberg, längs Halmstadvägen strax väster om korsningen med Kristineslättsallén. Vesterhavsporten består av ett 16-våningshus som är sammanlänkad med en U-formad byggnad i fyra våningar.

Vesterhavsporten blir ett nytt landmärke vid den sydöstra infarten till Falkenbergs centrum.

Huset kommer att innehålla drygt 130 hyresrätter. Det blir främst två- och trerumslägenheter, men även några större och mindre lägenheter.

Bakom byggnationen av Vesterhavsporten står Gekås i Ullared, som i och med denna investering kommer att förvalta cirka 600 hyresrätter i Falkenberg och Halmstad.

ab vesterhavet

– Gekås ägare vill investera överskott från verksamheten i långsiktiga projekt som ger samhällsnytta, och då har valet fallit på hyresrätter i vårt närområde, säger Boris Lennerhov, vd Gekås.

Strandhälsan flyttar in i hela första planet
Vesterhavsporten innehåller främst bostadslägenheter, men det blir även lokaler i de ytor som passar bättre för detta. Hela första våningsplanet i båda höghuset och fyravåningshuset blir en friskvårdsanläggning med gym, pool, rehab med mera. Hyresgäst blir Strandhälsan AB. Det blir även lokaler i våning två i höghuset. Vem som ska hyra där är ännu inte klart.

Lokala entreprenörer
Projektet initierades av Vesterhavsgruppen, som bland annat äger grannfastigheten Hotell Vesterhavet. Under planarbetet 2017 tog Gekås över Vesterhavsporten AB. Byggare blir Falkenbergsföretaget PH-Bygg och höghuset kommer att tillverkas i A-betongs fabrik i Falkenberg. Även en stor del av underentreprenörerna har lokal anknytning. Totalt blir bostads- och lokalytan i Vesterhavsporten drygt 10 000 kvadratmeter, plus cirka 3 000 kvadratmeter källare med parkeringar och förråd.

Inflyttning planerad till början av 2020
Bygget planeras starta i april 2018 och vara klart till årsskiftet 2019/2020, med inflyttning i början av 2020. Uthyrningen av lägenheter i Vesterhavsporten påbörjas under 2019 och kommer då att hanteras genom Riksbyggen.

Illustration: Fredblad
Redaktionen