Nyheter

Riksbyggens Brf Viva nominerad till Årets Boende 2018

Brf Viva i Göteborg har nominerats i tävlingen Årets Rum, inom kategorin Årets Boende 2018. Årets Rum arrangeras för femte året i rad av It Is Media och tävlingen avgörs den 5 februari 2018.

Riksbyggens Brf Viva är ett bostadsprojekt med forskningsfokus som byggs i Göteborg. I Brf Viva är Riksbyggen först med att testa till exempel energilagring i bussbatterier, betong med mindre klimatpåverkan och ungdomsettor för bara 95 000 kronor. Stor vikt läggs även på social hållbarhet, till exempel har lägenhetsytorna minskats något till förmån för gemensamma utrymmen. Forskningen kring Brf Viva bedrivs inom ramarna för Riksbyggens Positive Footprint Housing.

– Vi är mycket glada och stolta över nomineringen. Det är självklart för oss som kooperativt företag att hållbarhet ska genomsyra allt vi gör. I Brf Viva har ambitionen från första början varit att bygga det mest innovativa och hållbara bostadsprojektet i Sverige, säger Mikael Ahlén, marknadsområdeschef för Riksbyggen i Göteborg.

ab brfviva

Nomineringen lyder:
”Brf Viva är ett bostadsprojekt med hög innovationsgrad med fokus på hållbara lösningar. Det är resultatet av flera års forskning kring hur vi både kan bygga, bo och leva så hållbart som möjligt. Bostadshuset är ett plusenergihus, vilket innebär att det producerar mer energi än det gör av med. Brf Viva har allt från egenproducerad el och solcellsanläggning till olika typer av elbil- moped- och cykelpooler. Här finns socialt hållbara planlösningar, med entrébalkongen för möten samt gemensamhetslokaler som orangeri och återanvändningsrum”.

Byggandet pågår för fullt just nu och inflyttningen är planerad att inledas under 2018.

Positive Footprint Housing är tvärvetenskaplig forskning för helhetstänkande kring innovativ hållbar bostads- och stadsutveckling. Projektet ska resultera i ökad miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet där vunna insikter och lärdomar får sin första praktiska tillämpning i Bostadsrättsföreningen Viva, med 132 bostäder i Guldheden, intill Chalmersområdet i Göteborg.

Projektet är initierat av Riksbyggen i samverkan med bland andra Johanneberg Science Park, Chalmers, Göteborgs universitet, Göteborg Energi, Göteborgs Stad och RISE – Research Institutes of Sweden.

Redaktionen