Nyheter

I soliga Karlstad leker barnen på taket

Det vore lögn att påstå att solen lyser året om i Karlstad. Däremot är det dagens sanning att staden växer så det knakar – och med detta kommer ett stort behov av förskolor. Derbigum har varit med och levererat material till Cityförskolans tak, som även kommer att fungera som en lekyta för barnen.

Även om vi vill ger våra barn det allra bästa så kan det knipa lite med grönområden om man bor i stan. I Karlstad är det fler barnfamiljer än förr som har valt att bo kvar i stadens centrala delar vilket ställer krav på miljö och omgivningar. På cityförskolan – som förväntas att stå klar i augusti 2018 – har man valt att använda taket som lekplats åt barnen.

Trygghet och utsikt åt de minsta
Ett takmaterial som ska fungera som lekplats har höga krav att leva upp till. Förutom att det ska kunna tåla slitage är det även av allra största vikt att det är tillverkat i ”snälla” och miljömässigt försvarliga material. Allt detta lever Derbigum upp till.

ab cityf

– Vi är väldigt stolta över att få vara med i det här projektet, inte minst eftersom våra material får leva ut sin fulla potential och visa vad de verkligen kan, säger Fredrik Slättberg, marknads- och försäljningschef på Derbigum Sverige AB, och framhåller Derbigums långa hållbarhet som ytterligare en fördel:

– Vi har en garanti på 20 år, med en förväntad livslängd på 30–40 år, vilket betyder att samma barn som kommer att leka på det nu kanske kommer att få se sina egna barn leka på samma tak. Vi arbetar stenhårt med hållbarhet på alla plan, och är fast övertygade om att det är den rätta vägen fram för kommande generationer.

Tätt och hållbart
För att försäkra sig om att man får ett perfekt resultat som håller i många år utan problem, använder sig Derbigum bara av specialutbildade entreprenörer som takläggare. Håkan Vennberg hos ”Din Takläggare i Värmland” beskriver arbetet:

– Det är första gången som man bygger den här typen av hus i Värmland, och det faktum att det är byggt i massivt trä ställer naturligtvis extra höga krav på att taket håller helt tätt. Vi har lagt ett tätskikt med Derbicoat Selfix på träkonstruktionen, sedan byggt upp takytan med isolering och fallsystem, ett lager Derbicoat Selfix till och sedan Derbigum GC 5mm.

Och självklart ska barnen ha en egen trädgård däruppe, därför kommer 30 kvm ovanpå hisschaktet att täckas av ett grönt sedumtak som ger bullerdämpning och renare luft. Allt som fattas nu är en get.

Bild: Sweco
Redaktionen