Nyheter

Hurtigruten och Stordalen i samarbete om hotellpärla på Svalbard

Från och med februari 2018 erbjuder Nordic Choice Hotels en ny exotisk destination på Svalbard i samarbete med Hurtigruten Svalbard. Hotellet är det nyrenoverade Funken Lodge och ligger strategiskt med fantastiskt utsikt över Longyearbyen.

Över 70 års historia i ny, modern tappning. Traditionsrika Spitsbergen Hotel är snart klar för nyöppning som Funken Lodge och går samtidigt in i Nordic Choice Hotels-familjen som ett fristående hotell.

– We’re heading North! Äntligen kan Nordic Choice Hotels erbjuda Svalbard till våra gäster. Jag är otroligt glad över att Funken Lodge blir en del av vårt utbud. Hotellet symboliserar allt det som vi vill få till på Svalbard. Respekt för det traditionella i mötet med det moderna. Med sin unika historia och snart toppmodern komfort är hotellet som skapt för oss, säger Nordic Choice Hotels ägare Petter A Stordalen.

Lång historia – spännande framtid
Hotellet ägs och drivs av Hurtigruten Svalbard. Det uppfördes 1947 som personalbostäder för ”Store Norske Spitsbergen Kulkompani” och fick snabbt smeknamnet ”Funken” som nu blir hotellets officiella namn. Dessutom har fastigheten använts som representationslokal för gruvbolaget på Svalbard.

– Detta är ett stycke Svalbard-historia som äntligen får den profil det förtjänar. Funken Lodge ska fortsatt ha Svalbards bästa restaurang. Nu blir det också Svalbards bästa hotell, säger Hurtigrutens koncernchef Daniel Skjeldam.

ab hurtigruten

Efter att Hurtigruten Svalbard köpte fastigheten 1991 har det genomgått flera renoveringar och utbyggnader men ingen så omfattande som nu. När dörrarna öppnas för nya Funken Lodge, kommer det som ska bli Svalbards bästa hotell, bestå av 88 helt renoverade hotellrum.

– Vi såg en enorm potential för vidareutveckling så vi bestämde oss för att satsa maximalt för att göra hotellet till en attraktion i sig själv. Tillsammans md Nordic Choice Hotels kommer Hurtigruten bidra till att locka fler internationella resenärer året runt till denna fantastiska pärla, säger Skjeldam.

Som fristående hotell inom Nordic Choice Hotels hamnar Funken Lodge i ett exklusivt sällskap tillsammans med bland annat Copperhill Mountain Lodge i Åre och The Thief i Oslo.

– Svalbard är en av Nordeuropas mest spännande och exotiska destinationer och nu kan resande som enbart söker det bästa också hitta det 78 grader nord. Vi på Nordic Choice Hotels har sett att gäster efterfrågar kvalitet, exklusivitet och upplevelser utöver det vanliga. Det får de på Svalbard och med Funken Lodge, säger Stordalen.

Unika erbjudanden – unika upplevelser
Funken Lodge sätter gästerna och upplevelsen i fokus med Svalbards högsta servicenivå. Med sin centrala placering på Haugen har Funken Lodge panoramautsikt över Longyearbyen. I den nyrenoverade restaurangen Funktionärsmässen Restaurant kan utsikten avnjutas tillsammans med noga utvald mat och dryck från en vinkällare med över 15 000 flaskor. I Funkens källare från 1954 kommer en unik och bevarad lokal med namnet Nordpolet erbjuda vin- och champagneprovning. Inte långt från den nya baren finns hotellets samlingspunkt Peisestuen där hotellets gäster kommer att kunna dela med sig av dagens arktiska äventyr och upplevelser. Gästerna kan också koppla av i bastun och gymmet eller boka utflykter och aktiviteter direkt på hotellet.

Funken Lodge kommer fortsatt drivas av Hurtigruten Svalbard men som det 24:e hotellet inom Nordic Hotels & Resorts blir det tillgängligt för Nordic Choice Hotels gäster och klubbmedlemmar.

Fakta – Funken Lodge:
Antal rum: 88 varav 59 dubbelrum, 10 twinrum, 14 enkelrum, 4 sviter och 1 handikapprum.
Restaurang: Funktionärsmässen Restaurang
Konferensfaciliteter: Flertal mötesrum med en kapacitet på 140 personer.
Andra faciliteter: Cocktailbar, Peisestue, träningsrum och relaxavdelning med bastu.
Andra erbjudanden: Rikligt utbud av aktiviteter och upplevelser.

Fakta – Nordic Hotels & Resorts:
Nordic Hotels & Resorts är en samling av unika hotell under ett paraply. Varje hotell drivs som eget varumärke och med en stark självständig identitet. Nordic Hotels & Resorts är en del av Nordic Choice Hotels, en av Nordens största hotellkoncerner och ägs genom Strawberry Group av Petter Anker Stordalen och har totalt över 13 000 anställda. Nordic Hotels & Resorts kommer med Funken Lodge bestå av 24 fristående hotell samt restaurangen TAK i Stockholm.

Foto: Nordic Choice Hotels
Redaktionen