Nyheter

Skellefteå och Nyköping har det bästa fastighetsföretagarklimatet

När fastighetsägare får sätta betyg på förutsättningarna för att bedriva fastighetsverksamhet i 15 kommuner i mellersta och Norra Sverige hamnar Skellefteå och Nyköping i topp.
Det framgår av rapporten Fastighetsföretagarklimatet som Demoskop genomfört på uppdrag av Fastighetsägarna MittNord.

– Vi har satt tydligt fokus på att främja företagandet generellt och det är glädjande att det återspeglas i rapporten, säger Bengt Ivansson, näringslivschef i Skellefteå kommun.

Kommunernas inflytande på den lokala fastighetsmarknaden är stort och påverkar möjligheterna för företag att bedriva fastighetsverksamhet och därmed även möjligheterna att attrahera boende och näringsidkare till kommunen.

Attitydundersökningen Fastighetsföretagarklimatet tar tempen på förutsättningarna för att bedriva fastighetsföretagarverksamhet i 15 orter i mellersta och norra Sverige. 644 fastighetsägare har svarat på frågor om hur de allmänna kommunikationerna fungerar, om de kommunala avgifterna är rimliga, hur kontakterna med tjänstemän och politiker fungerar, hur man upplever konkurrensvillkor och handläggningstider med mera.

ab skell

Resultatet av rapporten visar att sju av tio fastighetsägare uppfattar att förutsättningarna att bedriva fastighetsverksamhet i kommunen är goda och nästan lika många anser att det är en god investering att köpa fastigheter i kommunen.

Mest positiva uppfattas grundförutsättningarna för att bedriva fastighetsverksamhet vara i Skellefteå och Nyköping. I Skellefteå uppger fastighetsägarna att kommunen är engagerad i utvecklingen av centrum, att kommunen informerar om viktiga förändringar, att det finns goda förutsättningar att bedriva lönsam verksamhet och att plan- och byggärenden fungerar smidigt.

Fokus på företagandet
– I vårt gemensamma utvecklingsarbete Skellefteå 2030 är visionen att vi ska växa med 7 500 invånare. För att lyckas med det måste vi skapa nya jobb och de hittar vi inte inom det offentliga. Vi har därför satt tydligt fokus på att främja företagandet i kommunen, med utgångspunkterna att det ska vara lätt att etablera, lätt att driva och lätt att expandera företag i Skellefteå, säger Bengt Ivansson.

En viktig del i den processen är att höja kunskapsnivån bland kommunens tjänstemän och politiker.

– Vi genomför en utbildning sedan ett år tillbaka som syftar till att vi som tjänstemän och politiker ska få ökad förståelse för att driva företag. När det gäller frågor relaterade till fastighetsverksamhet specifikt har vi bland annat fokuserat på att få ned handläggningstider och förbättrad tillgänglighet och information, berättar Bengt Ivansson.

Uppsala i botten
Sämst betyg av de 15 undersökta kommunerna får Uppsala, där framför allt kontakterna och samarbetet med kommunen framstår som svagt.

– Vi är en stor kommun som växer väldigt fort. Vi jobbar mycket med kommunikation och vill vara lyhörda för de signaler vi får från externt håll. Vi är medvetna om att vi har områden där vi absolut måste jobba för att bli bättre, säger Mats Eriksson, etableringschef i Uppsala kommun.

I rapporten konstateras höga värden för hur man uppfattar de allmänna kommunikationerna i anslutning till fastighetsverksamheter i Uppsala och hur planärenden fungerar. Däremot anges låga värden för hur man uppfattar att byggärenden fungerar och om det råder konkurrens på lika villkor mellan kommunala och privata fastighetsägare.

– Vi är medvetna om att det funnits kritik mot hur vi jobbat med byggärenden och där har vi lagt stort fokus på förbättringar det senaste året. Vi har bemannat upp bygglovsavdelningen där man också jobbar hårt med kundbemötandet och handläggningstiderna, säger Mats Eriksson.

Stora utmaningar
Även om rapporten skvallrar om att det för Uppsalas del finns saker att förbättra är Mats Eriksson positiv.

– Vi står inför stora utmaningar och i det arbetet är det jättebra att vi får in ett sådant här underlag att ta till oss och jobba vidare med. Rapporten kommer dessutom lägligt eftersom vi kontinuerligt träffar fastighetsägare för att diskutera frågor som dessa, säger Mats Eriksson.

Fastighetsägarna MittNord representerar cirka 3600 medlemmar i mellersta och norra Sverige där majoriteten utgörs av fastighetsägare med hyresrätter för bostäder, lokaler och industrifastigheter. Övriga är bostadsrättsföreningar.

– Det här är första gången vi tar fram den här rapporten och avsikten är att kontinuerligt mäta förutsättningarna för att bedriva fastighetsverksamhet i kommunerna. Över tid kommer vi att se attitydförändringar både i regionen och på olika orter vilket är betydelsefullt i vårt arbete för en väl fungerande fastighetsmarknad, säger Peter Sörman, näringspolitisk chef i Fastighetsägarna MittNord.

Redaktionen