Nyheter

Norge ska bygga världens högsta trähus

”Mjøstårnet” får en höjd på över 80 meter , vilket är 30 meter högre än den byggnad som för närvarande är världens högsta trähus.
– Mjøstårnet sätter nya standarder för träkonstruktioner. Byggnaden är det närmaste vi kommer en skyskrapa i trä, säger investeraren och den upphandlande kunden, Arthur Buchardt.

Mjøstårnet, har fått sitt namn efter sin granne, tillika Norges största sjö, Mjøsa. Den rekordhöga konstruktionen är belägen vid den nordöstra kanten av sjön i det lilla samhället Brumunddal, en och en halv timmes bilresa norr om Oslo.

Med sina 18 våningar kommer byggnaden att få en total höjd av 80 meter, och inkludera lägenheter, en inomhuspool, hotell, kontor, restaurang och gemensamma utrymmen. Bygget beräknas vara slutfört i december 2018.
Moelven, en Mjøsa-lokal skandinavisk industrikoncern, kommer att leverera de träkonstruktioner, byggda av gran från närliggande skogar, som behövs för bygget av tornet och poolområdet.

ab mjostornet

– Monteringen och konstruktionen av Mjøstårnet är inget mindre än ingenjörskonst i världsklass och kommer att utföras utan några utvändiga byggnadsställningar, trots den komplexitet som byggande på höjder som detta innebär. Vi använder i första hand kranar och kompletterar med hissar vid behov. Vi har nått 33 meter hittills, vilket betyder att vi har 48 meter kvar, säger Buchardt.  

Klimatvänligt
Arthur Buchardt säger att han kan lägga fram bevis för att byggande i trä är klimatvänligt.

– En projektgrupp som upprättades av de norska vägmyndigheterna undersökte möjligheterna att bygga världens längsta träbro över sjön Mjøsa. Deras studier visar att man genom att bygga i trä istället för betong kan minska koldioxidutsläppen med närmare 30 procent, säger Buchardt.  

Internationella standarder
Buchardt tror att byggsektorn kommer att utvecklas i bilindustrins fotspår.

– Inom 15 år tror jag att det kommer att vara förbjudet att tillverka och sälja bilar som drivs med fossila bränslen. På samma sätt tror jag att klimatvänliga material kommer att bli en internationellt lagstadgad standard, säger Buchardt.  

Vikten av klimatavtalet från Paris
Arthur Buchardt hämtar inspiration från klimatavtalet från Paris.

– Man skulle kunna säga att jag hade mitt Eureka-ögonblick. Jag vill hjälpa till att förmedla ett viktigt budskap med det här projektet. Att bygga i trä är att bidra till att världen andas bättre, säger Buchardt.  

Vill inspirera
Buchardt hoppas att hans strävan att bygga världens högsta träbyggnad kan inspirera andra.

– Med Mjøstårnet vill vi visa att det går att bygga stora, komplexa trähus. Det planerade bygget av det norska regeringskvarteret kan bli ett internationellt landmärke för byggande i trä, säger Buchardt.

Foto: Anti
Redaktionen