Nyheter

Var fjärde svensk har lämnat hemmet eller rummet utan att släcka ett levande ljus

Den 1 december infaller Brandvarnarens dag, i samband med första advent då var och varannan  svensk tänder levande ljus hemma för att hålla mörkret borta. Var fjärde svensk har dock någon gång glömt släcka ett levande ljus när de lämnat hemmet eller rummet – trots att det är den vanligaste brandorsaken i Sverige.

Det visar ”Svenskarna och trygghet 2017”, en rapport framtagen av Verisure i samarbete med Kantar Sifo.
Den 1 december infaller Brandvarnarens dag, en påminnelse till alla svenskar att testa sina brandvarnare för att säkerställa att de fungerar som de ska om en brand skulle uppstå. Ytterligare brandskydd, i form av brandlarm uppkopplade mot larmcentral, är även en god trygghetsinvestering – 8 av 10 svenskar som någon gång haft en brand i hemmet uppger att deras brandlarm gjorde skillnad. Det visar ”Svenskarna och trygghet 2017,” en ny rapport som tar tempen på hur trygga svenskarna känner sig idag.

– Vi ser att svenskarna är väldigt bra på att skydda sig mot brand. Vår rapport visar att 98 procent av befolkningen antingen har en brandvarnare eller ett brandlarm uppkopplat mot larmcentral. Däremot ser vi att många glömmer vanliga åtgärder som kan skydda mot brand, som att släcka levande ljus eller stänga av spisplattan. Inför Brandvarnarens dag är det därför viktigt att belysa detta och påminna alla om att vara noggranna, särskilt under vintermånaderna då vi tänder många ljus för stämningens skull, säger Fredrik Ringborg, trygghetsexpert vid Verisure.

ab rok

Glömda ljus vanligare hos föräldrar
Under helgen lyser många svenska hem upp lite extra för att fira första advent. Rapporten visar dock att hela 25 procent av svenskarna någon gång har lämnat rummet eller hemmet utan att släcka ett levande ljus. Hos föräldrar med barn i tonåren är siffran ännu högre – hela 37 procent uppger att de någon gång har glömt släcka ett ljus.

– Många låter bli eller glömmer att släcka brinnande ljus när de lämnar hemmet, och det är även den vanligaste brandorsaken i Sverige. Elden kan sprida sig via gardiner, servetter eller annan dekoration som placeras i närheten av ljusen, säger Janne Olsson, Insatsledare och brandinspektör på Räddningstjänsten Mitt Bohuslän.

Glömda spisplattor vanlig brandorsak
Hos unga vuxna (18–29 år) är det inte ovanligt att någon gång ha glömt spisplattorna på när man lämnat rummet eller gått hemifrån, trots att detta är en av de vanligaste anledningarna till att bränder startar*. Var fjärde (23%) ung vuxen uppger att de någon gång har glömt en platta på, vilket kan jämföras med 14 procent för gemene svensk.

– 7 av 10 bränder startar i köket, så att lämna spisen på är en stor riskfaktor. Många säger att induktionshällar är säkrare, men det är faktiskt inte spisen som brinner – det är ofta oljan eller fettet i pannan, avslutar Janne Olsson.

Om undersökningen:
”Svenskarna och trygghet 2017” är baserad på en undersökning genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av Verisure med ett slumpmässigt och riksrepresentativt urval av personer i åldern 18- 74 som bor i eget hushåll. Totalt har 4200 intervjuer genomförts med jämn spridning i Sveriges samtliga 21 län. Undersökningen genomfördes under perioden 25 september – 9 oktober 2017.

* Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, 2015.

Redaktionen