Nyheter

Tungt arkitektpris till White och Stockholms stad för Södra Skanstull

På Arkitekturgalan tilldelades White och Stockholms stad igår Planpriset för projektet med Södra Skanstull. Projektet vann det prestigefulla priset för sitt bidrag till en levande stadsmiljö.

– Det känns väldigt roligt. Boende och verksamma i området har tillfrågats om hur de använder platsen idag. De har gjort klart att mycket kan bli bättre, men också att området redan är viktig för Södermalms identitet. Det här priset är en fin uppskattning för det sättet att arbeta, säger Krister Lindstedt, ansvarig arkitekt.

Södra Skanstull är en viktig del för Stockholms stads planer för 160000 nya bostäder fram till 2030, där olika stadsdelar ska kopplas samman på ett naturligt sätt och gränserna mellan innerstad och ytterstad minskar. Planen som White har tagit fram tillsammans med Stockholms stad knyter ihop östra och västra Skanstull, men också Södermalm med den framväxande Söderstaden kring Slakthusområdet. Ett komplext område som har potential för en utveckling av 750 bostäder, kontor, hotell, kultur och idrott.

– Det är en plan och ett pris för en sammanhållen och levande stad. Skanstull är en komplex plats, men också en där Stockholms tillväxt kan bidra starkt till att göra stadens befintliga miljöer bättre. Gång och cykel är i centrum, vilket man ska förvänta sig i en stad med mottot ”promenadstaden”, säger Krister Lindstedt.

ab skanstull

Södra Skanstull ska bli en promenadvänlig, trygg och väl sammanlänkad plats i samspel med naturen. Skansbron ska bli en stadsgata och öppna ett nytt öst-västligt tvärstråk för gående och cyklister under broarna. Planen tar även vara på de kvaliteter som redan finns i området med rika föreningslivet, som odlings-, båt- och idrottsverksamheter samt kultur- och klubbliv. Planen har även tagit stor hänsyn till buller och partiklar från trafiken i området, och förbättrar tillgängligheten till grönska och idrott.

Planpriset delas ut för att stimulera och ge spridning åt goda exempel på svensk samhällsplanering eller stadsbyggnad. Priset går till en kommun för ett väl utfört planarbete som behandlar en angelägen fråga, i detta fall om kvalitet och förtätning av staden. Planpriset instiftades 1992 av dåvarande SAR, Svenska Arkitekters Riksförbund, och delas sedan 2002 ut av Sveriges Arkitekter.

Förra veckan blev det även klart att White får uppdraget av Stockholms stad att utveckla området vid Söderstadion-Hovet.

Juryns motivering:
För att knyta ihop staden mellan Södermalm och Globen-området krävs ett helhetsgrepp över Södra Skanstull. Det är ett komplext stadsområde med flera olika verksamheter genomkorsat av en mängd trafikslag. Strategin är att göra Skansbron till stadsgata med entréer och öppna ett nytt öst-västligt tvärstråk för gående och cyklar under broarna. Där uppstår ett nytt läge för utveckling av 750 bostäder, kontor, hotell, kultur och idrott samt nya gator, torg och parker. Samtidigt förbättras tillgängligheten till platsens grönska, idrott och Årstaviken. En utmaning är att hantera buller och partiklar från trafiken. Verksamma och medborgare i området, och även barn har tillfrågats om sina behov och idéer i en social konsekvensanalys. Planprogrammet visar hur deras förslag kan bidra till en levande stadsmiljö under broarna.

Medverkande: Stockholms stads stadsbyggnadskontor genom arkitekter SAR/MSA Ewa Wåhlin och Helena Wessberg, arkitekt SAR/MSA Daniel Andersson samt landskapsarkitekt MSA Sophia Norrman Winter

Övriga deltagare: Arkitekter SAR/MSA Krister Lindstedt och Jens Rasmus Andersson, arkitekter MSA Rebecca Rubin och Ivar Suneson (White), landskapsarkitekt LAR/MSA Anders Jönsson och planeringsarkitekt MSA Patricia Aramburu (Andersson & Jönsson), Elisabeth Renlund och Lars Kiesel (WSP), Anna Birath (Nyréns), Joel Hernbäck (Spacescape)

Beställare: Stockholms stads exploateringskontor genom Christina Winberg, Johan Karlqvist, Ingmarie Ahlberg och landskapsarkitekt LAR/MSA Inger Åberg

Bild: White
Redaktionen