Nyheter

Rekordmånga bostäder möjliggörs till göteborgarna

Drygt 2500 nya bostäder kommer att möjliggöras på kommunens mark på flera platser i Göteborg. Det gav fastighetsnämnden klartecken till genom beslut om rekordmånga markanvisningar och markreservationer vid fastighetsnämndens sammanträde den 27 november. Då redovisades även statistik som visar att det är full fart på bostadsbyggandet i Göteborg. I slutet av september pågick byggandet av drygt 4000 bostäder.

1650 nya bostäder kan tillskapas i fyra olika områden av sex exploatörer. Det är syftet i de sju markreservationer som tilldelats till Framtidenkoncernen, Wallenstam, Stena Fastigheter, Balder, Tornet bostadsproduktion och Serneke.

I fem av markreservationerna poängteras stadens behov av att ordna fram bostäder för kommunala behov.Som ett led i detta arbete har fastighetskontoret använt marken strategiskt och tecknat avtal med sju privata fastighetsbolag plus Framtiden om att de ska lämna drygt 100 lägenheter till staden för kommunala kontrakt under 2017 och 2018. Hälften av alla markanvisningar 2017 är markreservationer där staden ställer som krav att den som får en markreservation förbinder sig att lämna 10 procent bostäder i befintligt bestånd för kommunala behov.

För att uppmuntra till fortsatta leveranser av bostäder bjöd fastighetskontoret in bostadsaktörerna tillsammans med kommunala koncernen Framtiden, som under 2017 lämnat drygt 550 lägenheter för stadens behov, till ett informationsmöte om de aktuella markreservationerna.

ab gbg bild

Vid tilldelningen av markreservationer premierades bostadsaktörer som kunde bidra med flest lägenheter för kommunala kontrakt. I detta urval har Wallenstam AB och Stena Fastigheter AB tilldelats en reservation gällande 250 bostäder i flerfamiljshus vidBrottkärrsmotet intill Nya Hovås.

Förvaltnings AB Framtiden har fått markreservation för ett område vid Kryddvägen mellan Gårdsten och Lövgärdet. Det består idag av naturmark och bedöms kunna inrymma cirka 400 bostäder i flerbostadshus och småhus. Dessutom finns plats för förskola och skola.

Fastighetsbolaget Balder och Tornet Bostadsproduktion har tilldelats markreservationer om sammanlagt 600 bostäder, dels 200 lägenheter i Angereds centrum intill Titteridammsvägen, dels 400lägenheter vid Lagerströmsplatsen intill Olskroken och Lunden.

För området vid Lagerströmsplatsen tog fastighetsnämnden även beslut om en separat markreservation som gäller 400 bostäder. Området innehåller idag ett parkeringsdäck och en bergig naturtomt på varsin sida om Norra Gubberogatan.Denna markreservation har annonserats ut och åtta ansökningar har kommit in. Efter en samlad bedömning, där bland annat erfarenhet av jämförbara projekt vägts in, har Serneke AB tilldelats markreservation för cirka 200 bostäder.Balder, Tornet och Wallenstam har tillsammans tilldelats markreservation för 200 bostäder.

Redaktionen