Nyheter

Hållbarhetskompetens på ETTELVA utökas

Under 2017 har ETTELVA Arkitekter gjort en större satsning för att höja kompetensen inom hållbart byggande på företaget. Nu anställs Emma Östlund som Hållbarhetsstrateg och Miljöplanerare. Syftet med rekryteringen är att ytterligare höja ETTELVAs hållbarhetsfokus för att kunna guida beställare i hållbarhetsfrågor.

– Vi är oerhört stolta över att Emma Östlund valt att komma till oss. ETTELVA kan nu erbjuda miljöplanerarkompetens i våra stadsbyggnadsprojekt. Vi kan nu ta fram miljökonsekvensbeskrivningar, göra miljö- och behovsbedömningar samt erbjuda processledning inom miljöplanering. Det innebär att vi i ännu högre grad bidrar till att skapa bra förutsättningar för låg miljöpåverkan i våra projekt, säger Lina Kumlin, ansvarig för Stadsbyggnad på ETTELVA.

ab ettelva nytt

ETTELVAs arbete inom hållbarhetsfrågor ger resultat. Nyligen tilldelades ETTELVAs projekt Kust Hotell & Spa Årets Miljöpris. Nybyggda Kust i Piteå är ett internationellt, fyrstjärnigt designhotell med ett koncept djupt förankrat i regionen. Det 15 våningar och 53 meter höga hotellet, ritat av ETTELVA tillsammans med systerbolaget MER, är en av norrlandskustens högsta byggnader och ett landmärke för norra Sverige. Den lokala anknytningen tillsammans med ett tydligt miljö- och hållbarhetsperspektiv har varit vägledande under projektet. Tack vare en betongfasad med inblandning av titanoxid upptar huset koldioxid och fungerar som en lunga för staden, och mattorna i hotellets korridorer är tillverkade av uttjänta fisknät. Under sitt första år har hotellet blivit utsett till ett av femton ställen att besöka av The Guardian, nominerats till Årets Svenska Designpris, Årets Bygge och tilldelats Stora byggpriset.

– Jag fastnade för ETTELVAs tydliga vilja att utveckla hållbarhetsarbetet i sina projekt. Jag ser dessutom fram emot att arbeta på ett kreativt kontor med känsla för kvalitet, då kvalitet och utformning bidrar så mycket till hållbarheten när det kommer till stadsbyggnad och arkitektur i stort. Jag vill bredda miljö- och hållbarhetsfrågorna och göra dem ännu mer synliga för både beställare och medarbetare, säger Emma Östlund.

ETTELVA processleder också hållbarhetsarbete i externa projekt samt bistår i att ta fram mål för hållbarhetsarbete, hållbarhetsprogram och handlingsplaner på såväl strategisk nivå som projektnivå. Kontoret gör stadsmiljöanalyser, kvalitetsprogram, barnkonsekvensanalyser och sociala konsekvensbeskrivningar.

Redaktionen